lördag 23 oktober 2010

Omskakande noveller av Sefi Atta

Sefi Atta är från Nigeria och hennes roman "Allt gott ska komma dig till del" har nyligen kommit ut på bokförlaget Tranan. Jag är mitt uppe i läsningen av en alldeles rykande färsk samling noveller "News from Home". Det är kvinnorna som står i centrum i de noveller jag hittills läst- plågade och förtryckta kvinnor - och Sefi Atta lånar sin röst åt dem. Det är tung läsning- de liv dessa kvinnor har är så fruktansvärda- så vedervärdiga. Jag som vanligtvis inte är någon stor novell-läsare är fulltständigt absorberad av läsningen. Åskan kunde slå ner... jag hade inte märkt det.... och forsättning följer. Jag tror att jag stannar i Sefi Attas värld ett tag till.

-
Omslaget hör till ett av de vackraste och vemodigaste jag har sett.

5 kommentarer:

Hermia sa...

Åh så spännande.. ser fram emot att ta del av fler av dina tankar. Och omslaget - hann tänka vackert och sorgset innan jag såg din bildtext. Precis så.

Ingrid sa...

Hermia: Jag är så glad att jag började läsa den här novellsamlingen- svår läsning men mycket givande. Ja... omslaget har så mycket sorg och längtan i sig....

Nattens bibliotek sa...

Jag hade inte hört talas om Sefi Atta förrän någon bokbloggare recenserade henne häromdagen. Hon verkar onekligen intressant.Jag lägger till henne på min attläsalista

Holly Hock sa...

Jag hörde henne som hastigast på bokmässan. Hon verkar vara en cool kvinna! /Therese

Ingrid sa...

Bokstödet: Jag tror att Sefi Atta kommer att låta tala om sig mycket. Den här novellerna var (de flesta i alla fall) mycket, mycket bra.
Therese: Jag hade väldigt gärna velat lyssna på henne, jag också. Hon har ett budskap. Jag ska försöka läsa lite mer om henne.