tisdag 19 oktober 2010

Sölve och Co av Britt-Marie Citron

Först nu har jag läst boken om korruptionsskandalen i Motala (90-tal)- jag minns förstås att det skrevs väldeliga om den på den tid det begav sig. (Boktips från Tidningsida). Den har troligen blivit ganska flitigt lånad på biblioteket för mitt exemplar ser lite tummat och slitet ut.
-
Det är väl grävt av Britt-Marie Citron och mycket spännande är boken också- den borde läsas av många. Kommunal demokrati? Existerar den- man blir väldigt betänksam .... Hur kunde det bara vara möjligt att så många kunde fiffla med så mycket under så lång tid- och ingen reagerade? Det är väl just det där med att ingen reagerar som stör allra mest- de som bara ser på och rycker på axlarna och inte vågar säga ifrån eller ens markera på något sätt.

Det blir rent löjeväckande också - det brukar heta att en lögnare måste ha mycket gott minne- och du milde tid vad de kunde spinna ihop de där herrarna (för det var en drös gubbar som stod för de här turerna).
Så här kunde det låta när Sölve Conradsson (ordförande i kommunfullmäktige) intervjuades - Britt-Marie Citron frågar om en "representationsresa" till Berlin under en pingsthelg.
-
-Vilka var med? försöker jag igen.
-Vi hanterar en mängd ärenden som gäller lokaliseringsfrågor. Det kan störa mycket om jag nämner namn.
- Vilka träffade ni?
- Det kan jag inte säga, men vi hade en kontaktyta som innebar att vi hade kommunikation i skilda avseenden.
-Var handelskammaren i Berlin öppen på pingsthelgen?
-
Motala lokalrevy hade inga problem att skriva texter det året....
"SVARTA PENGAR
blir som nya.
Lämna med förtroende Eder smutsiga byk till Motala kommuns miljövänliga tvättinrättning.
Arbetet faktureras å ospecificerade räkningar à löpande konto. MFS Motala Fosfatfria Smutstvättförening".
-
I boken citeras folkpartisten Rune Johansson "Kommunfullmäktige var en fullständigt meningslös inrättning som bara kostade pengar. Man konfirmerade bara vad kommunstyreslen föreslagit."
-
Britt-Marie Citron skriver också mycket om oppositionens totala undfallenhet. Det är skrämmande läsning. Om det händelsevis finns någon som inte har läst "Sölve & Compani" vill jag bara säga- gör det- gör det nu. Historien må vara gammal men den har en tendens att upprepa sig. Här en länk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Får nog läsa den boken. Föddes en gång i tiden i Motala och en del av släkten var mycket politiskt aktiva "förr". (Men inte när Motalaaffären rullade på, gudskelov!)

Ingrid sa...

Lustigkulle: Om du har dina rötter i Motala tycker jag absolut att du ska läsa boken (och med "politiska rötter" dessutom).