tisdag 26 oktober 2010

Vågen- Die Welle


Efter tips från Snowflake har jag sett på den tyska filmen "Die Welle". (Vågen). En skrämmande film som bygger på en verklig händelse (i USA).
-
Den unge populäre läraren Rainer Wenger får i uppgift att lära sina elever vad autokrati innebär - något som han är väldigt irriterad över eftersom han mycket hellre hade sysselsatt sig och dem med anarki (som han , som f d husockupant anser sig vara specialist på). En vecka får man på sig för projektet- och fria händer. Det börjar lovande men på dag tre när det bestäms att alla ska sätta på sig vita skjortor börjar man ana att detta inte kommer att sluta väl- här leks det med farliga krafter som till slut inte går att stävja eller kontrollera.
-
Några få elever drar sig ur och klassens tidigare tongivande flicka går i stark opposition (och blir snabbt utesluten ur gemenskapen). Det är en mycket obehaglig film- och Jürgen Vogel är otroligt bra i rollen som Rainer Wenger (jag finner den här illustrerade typen av lärare förfärligt osympatisk- över huvud taget- den väcker vissa minnen hos mig...(jag har aldrig varit särskilt svag för "kompistypen" i katedern). Slutet på experimentet blir en tragedi.
-
Filmen väcker många tankar hos mig men mest de att man inte ska "leka" historiska rollspel och experimentera med unga sårbara människor (framför allt). Grupptryckets mekanismer ska man inte underskatta. Inte heller känslornas styrka. Filmen var mycket sevärd. Tack för tipset Snowflake!

2 kommentarer:

snowflake sa...

Ja, visst är den bra!
Jag minns på den där ossi-killen, som älskade Vågen för att dne gav struktur och mening åt hans liv... och som du skriver tjejen som inte klär sig vitt och blir utfryst -- även av sin kille. Konformismen är stark, så oerhört stark.
Mycket skrämmande.

Den baserar sig på ett amerikanskt experiment, som gjordes i kaliformien på 1960-talet.

Ingrid sa...

Snowflake: Jag undrar hur det gick i Californien den gången- det måste jag googla rätt på. Ja, det är mycket tanekväckande och oroväckande- massans makt - konformismen- hur nästan ingen ifrågasätter. En väldigt bra film var detta- och jag tackar dig igen för tipset!