söndag 20 januari 2013

Underbara böcker på mitt läsbordDet här är en verkligt fin bok om de första konstnärerna i Worpswede- den är lätt att läsa och har en bra kapitelindelning där varje konstnär (sex stycken i allt) får en introduktion- dessutom finns ett kapitel om landskapet (så säreget och vackert) och ytterligare ett om själva byn- Worpswede. Många illustrationer och jag hittade boken på ett nätantikvariat.William Henry Hudson var född i Buenos Aires (1841) och han var en stor älskare av djur och natur. Han återvände till sina föräldrars hemland år 1874 och började skriva böcker om den natur han älskade. "A Shepherd's Life" är en fiktiv biografi om en man som heter Caleb- men egentligen skildrar boken män och kvinnor och natur i trakterna av Wiltshire och Hampshire. En blandning av fiktion, minnen och muntlig tradition och en modern klassiker. Den kom ut ffg 1910. W H Hudson dog 1922. En del av Hudsons böcker finns i svensk översättning- den senaste kom 1961.

I fjärran land och för länge sen / W.H. Hudson ; till svenska av Gustav Sandgren
  • Hudson, William Henry: Far away and long ago. (originaltitel)
Stockholm : Natur och kultur, 1961
Svenska 322 s.
Serie: Levande litteratur, 99-0208799-X


Äntligen kom den så i lådan- Jenny Uglows biografi "The Pinecone" som handlar om en glömd arkitekt och visionär: Sarah Losh  från byn Wreay söder om Carlisle.

" The village of Wreay lies five miles south of Carlisle. Four country roads meet at the village green, shaded by trees, and across the way is the church. It looks like a small Romaneque chapel from northern Italy. What is it doing in this northern village, with the mountains of the Lake Districkt to the west and the Pennines to the east?"

Ja, inte är det lätt att välja vad jag ska börja med- dessutom är jag mitt uppe i Agnes Henningens självbiografi....

2 kommentarer:

tant Hannele på Hisingen sa...

maken köpte i går yllekalsipper av ylle från Nya Zeeland

(underställ heter det ju!)

Ingrid sa...

:-) De behövs i dessa tider, Hannele.