onsdag 9 januari 2013

Glömda författare
"Denna ras förekommer från Himalaya till Kaukasus, docerade han, och som för att illustrera föredraget tog geten ett hopp från piedestalen-Himalaya för att hamna i flygeln-Kaukasus. Ljudet han frambragte tycktes väcka hans förvåning, för han skuttade igenom hela klaviaturen innan han tog ett hopp upp på locket.
- Ni har väl ingenting emot att ha honom på flygeln? frågade lorden och avbröt sin förklaring över varför getabocksoffer var förbjudna på Akropolis, något som mrs Oakhurst fann lika dumt som oförklarligt.
-O nej då, visst inte, svarade Gwen, om han tycker det är roligt så....
- Kan han smälta Debussy är han duktigare än de flesta, skämtade gästen, medan det rara djuret tog sig en bit av "En fauns eftermiddag" som stod uppslagen på notstället."
 
Just de här raderna kommer från "Komedi med en getabock- en liten skiss/novell av den engelske författaren Morley Roberts (idag är han så gott som totalt bortglömd). Denna mycket humoristiska berättelse finns i antologin "Humor från hela världen" av Helge Åkerhielm (Lars Hökerbergs förlag 1943).
 
Det är något alldeles speciellt med engelsk humor, tycker jag, som är en stor älskare av densamma. Historien om getabocken var en av min fars favoriter och han läste den gärna högt (och han hade alltid så svårt att hålla sig för skratt under läsningens gång).
 
Stacy Aumonier är en annan av dessa bortglömda författare- och han skrev också med den där lite underfundiga och torra humorn.
 
Just idag gällde ketchupeffekten för mig och både brevlådan och bibliotekskassen blev välfyllda- en av böckerna i samlingen var "Extremely Entertaining Short Stories" av Aumonier. Aumonier (1877-1928) blev inte gammal- han gick ur tiden bara 51 år gammal (dödsorsaken var TBC). Efter sig lämnade han nära 100 noveller, sex romaner och en samling essayer. John Galsworthy och Alfred Hitchcock var stora beundrare av hans sätt att hantera pennan.
 
" In spite of his missing limb, St Clair Chasseloup was the kind of man who always looked as though he had just had a cold bath, done Swedish drill, and then passed through the hairdresser's on his way to your presence."
 
Novellsamlingen är på nära 600 sidor men det är lite luft emellan raderna och jag tror inte alls att det ska ta så lång tid att läsa.
 
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är so mycket bra att veta om bortglömda författare som Morley Roberts. Biblioteket Hamburg, till exempel, har ingenting av honom. Och ja, engelsk humor är otroligt bra^^.

Ingrid sa...

Klemperer: Det är nog svårt att hitta något av Morley Roberts idag- jag har själv lyckats dåligt... det är synd att så många böcker bara tycks försvinna....