fredag 25 januari 2013

Tack, kära bibliotek!
Nu kom jag hem med två fina klassiker. Inte hade jag väntat mig att hitta en roman av George Sand på de "vanliga hyllorna" (kanske i magasinet) men minsann- "Familjen Mauprat" fanns där. År 1993 är utgåvan från och den kan jag tacka Helikonbiblioteket (Studentlitteratur) för. Utförligt förord får man också. "En annorlunda saga om skönheten och odjuret", kallar Birgit Munkhammar romanen för. Handlingen tilldrar sig i Nordfrankrike några decennier före franska revolutionen. (boken kom ut ffg 1837).

Böcker av Henry James letade jag förgäves efter till en början- men i magasinet fanns "Porträtt av en dam" (jodå, den är upptryckt år 1968- inspirerad av TV-serien givetvis)- sliten och ett väl läst exemplar. Jag läser om - en gång i tiden hade jag den här boken på originalspråket men jag har flyttat så många gånger i mitt liv och när man flyttar har saker och böcker en tendens att försvinna....

Så bra att biblioteket inte har gallrat bort! Det tackar vi för. En sprillans färsk bok om Lunds domkyrka fick följa med hem "på köpet".

Domkyrkan i Lund : en vandring i tid och rum

4 kommentarer:

Vicky sa...

Åh, vad jag längtar efter att ha ett bibliotek att gå till när du skriver så fint! Trevlig helg :)

Ingrid sa...

Vicky: Jag är så glad och tacksam för "mitt" bibliotek. Trevlig helg till dig också! Hoppas att din dotter kryar på sig!

Nobelgrottan sa...

De bästa böckerna (eller i alla fall merparten av dem) är förpassade till magasinet, har jag en känsla av. Jag förstår att det handlar om att hushålla med utrymmet men det är synd eftersom oinvigda får inte tillfälle att gå förbi en bokhylla och göra den stora Upptäckten.

Ingrid sa...

Nobelgrottan: Så är det nog, tyvärr. Magasinen innehåller ovärderliga skatter. På mitt bibliotek är det öppet men så är ju inte alltid fallet och då får dyrgriparna stå där och se ledsna ut....