onsdag 9 januari 2013

Poesi och utantill-lärningFoto: John Leffman

I the Guardians blogg läser jag att man ska slå ett slag för poesi i de engelska skolorna- nu vill man ha exempel på dikter som är lämpliga både att läsa och att (kanske) lära sig utantill.

Så tänker jag tillbaks på min egen skolgång på 1950- och 1960-talen. Då var utantill-lärning ett måste och ibland stönades det högt. Idag är jag tacksam för att jag växte upp under en sådan tid- inte för att jag kommer ihåg allt men något finns väl kvar. (Och det fanns ingen risk att man skulle lämna den tidens skola utan att ha läst något av Selma Lagerlöf.....- från det ena till det andra....).

Kan du någon dikt utantill?  Själv minns jag nog bäst utdrag från Gustaf Frödings "Strövtåg i hembygden". (Stänk och flikar).

Och här är dungen, där göken gol,
små tösor sprungo här
med bara fötter och trasig kjol
att plocka dungens bär,
och här var det skugga och här var sol
och här var det gott om nattviol,
den dungen är mig kär,
min barndom susar där.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

kan absolut inget utantill

Ingrid sa...

Hannele: Jag kan heller inte så mycket- men en gång fick vi i alla fall lära oss... tyvärr är minnet inte vad det har varit....

mormor Hannele sa...

(jag bytte språk i vuxen ålder så barvisor är också lite skralt med)

Mrs Calloway sa...

och tänk, alla psalmverser man lärde sig. de sitter som berget. jag har massor av diktfragment som dyker upp allt emellanåt.

Ingrid sa...

Mrs C: Ja, psalmverser inte att förglömma... de finns nog kvar i minnet allra bäst kanske. Det där med diktfragment känner jag igen...

Hannele: Det fattas ett "n"- tror jag :-) :-)