måndag 28 januari 2013

Produktiv, kontroversiell och numera bortglömdGeorge Moore (1852-1933) här förevigad av ingen mindre än Édouard Manet (1879).

George Moore var en irländsk författare - född och uppvuxen i County Mayo. Han hyste tidigt konstnärsdrömmar och han for till Paris för att studera måleri (det var där han träffade "alla de kända" konstnärerna). Han övergav dock penseln för pennan och han inspirerades speciellt av Émile Zola. (Och James Joyce blev senare inspirerad av George Moore).

Mycket uppseende väckte hans roman "Esther Waters" från 1894. Den handlar nämligen om en så kallad "fallen woman". "Esther Waters" är så gott som den enda av Moore's böcker som finns lätt tillgänglig i dag.

Esther Waters

Vill man läsa på svenska blir det nog ganska besvärligt- utgallringsspöket har varit framme. Det kan förstås finnas en del exemplar på antikvariaten.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

tror att jag har någon bok av honom, den gamla, den nyas böcker har vi också.

Ingrid sa...

Hannele: Så roligt att höra! Jag har beställt "Esther Waters"- jag blev så nyfiken!

♥ Hannele sa...

jag har De älskande i Orelay och andra berättelser

Kurt sa...

Det finns dessutom en annan författare som också heter Geroge Moore, som var verksam 100 år innan, och som skrev gotiska romaner

Ingrid sa...

Kurt: George Moore verkar vara ett väldigt vanligt namn (inte så konstigt kanske). När man kikar på Wikipedias uppräkning (som inte är komplett heller, misstänker jag) blir man lätt yr i skallen....

Hannele: Jag avundas dig alla dina fina gamla böcker!