fredag 28 januari 2011

Biografer i Malmö- en nostalgisk tillbakablick


En gång i tiden var Malmö en stad med ganska många biografer. Flera av dem var riktigt vackra- nästan som palats. När jag tänker tillbaka på mitt barndoms Malmö tar biograferna upp en stor bit av nostalgin. Vid Stortorget låg Alcazar- med turkos inredning (i alla fall under flera år)- där såg jag "Ådalen 31" och "Carnal knowledge" (med Art Garfunkel och Ann-Margret bl a)- Alcazar hade väldigt bekväma och mjuka säten, minns jag.
-
Södergatan hade hela tre biografer- Capitol, Palladium och Scania. Palladium var kungen av alla biografer i Malmö- åh så spännande det var när de tunga röda sammetsdraperierna drogs åt sidan (och det spelade ingen roll om det var Husmorsfilmer (med farmor) eller Ben Hur (Charlton Heston) som visades. Palladium var bara så storslaget.
-
Scania låg alldeles mittemot Palladium- det var stort men inte lika tjusigt- tänk så många söndagseftermiddagar jag tillbringat där med min pappa - det var veckans höjdpunkt- matinén! Kalla Anka och Bugs Bunny och många andra välbekanta tecknade figurer rusade fram från vita duken. När jag blev äldre såg jag både "Utvandrarna" och "Tango i Paris" på Scania. Scania var en av de äldsta biograferna i Malmö och pappa brukade prata om 30-talet där (det var extra gott om loppor på Scania på den tiden, enligt pappa- det tog alltid ett tag innan man hittat och mördat alla de små äckliga insekterna efter filmen.)
-
Vid Gustav Adolfs torg låg den pyttelilla Piccadilly som sedan bytte namn till Smultronstället- här kostade biljetterna inte så mycket. Jag undrar om det inte var här jag såg "Den amerikanska vännen"- jag tror det nästan. Smultronstället visade ofta filmer som var något smala.
Metropol låg där Akademibokhandeln huserar idag- det var en tämligen stor biograf- mittemot invigdes den mycket omtalade och påkostade Royal år 1961 (jag var där på premiären- Windjammer hette filmen som visades då. Stereoeffekt och extra stor duk.... mycket imponerande var det.
-
Nu forsätter jag Södra Förstadsgatan upp (eller ner)- Göta och Rio var två hyfsade biografer. Göta minns jag för "Chaplins pojke" och Rio- ja- var det inte "Kärlek 65" och "Kvarteret Korpen" jag såg där - båda Widerbergs skapelser. Den anrika biografen Victoria ligger också på Södra Förstadsgatan- den var inte stor men den hade mycket charm och mycket historia. (Den finns ju kvar ännu). Victoria för mig är "Lady och Lufsen"....
-
Där det oerhört fula Sheratonkomplexet nu tornar upp sig som en jättevarböld låg tidigare ett äldre hus som hyste en väldigt charmig liten biograf- Kaninen (bytte namn sedan till Aveny). Rasmus på luffen? Ja visst var den den jag såg där. Här kan man se hur "Triangelen" såg ut en gång i tiden. Jag blir ledsen varje gång jag är i Malmö och ser hur fördärvat det har blivit på så många ställen. Området runt Triangeln är nog en av de värre platserna.
-
På vägen ut till Limhamn (på Regementsgatan) låg den stora Saga (Fåglarna av Hitchcock)- och vid Fridhemstorg fanns Fontänen (många Walt Disney-filmer....)- Centrum i Limhamn var inte särskilt inbjudande men visst såg jag några filmer där också- nu har jag förstås glömt vilka de var- Centrum var definitivt ingen favoritbio. Den fina biografen Saga förvandlades så småningom till systembolag och så var den sagan all :-)
-
Det var en fin tid när de gamla biograferna ännu existerade och film var något extra spännande och rent av storslaget. Jag känner stor saknad ibland.....

3 kommentarer:

mind the book sa...

mkt intressant läsning! förtjust i biografhistoria

Ingrid sa...

Mind the book: Tack ska du ha- alla de här gamla biograferna har en speciell plats i mitt hjärta.

Anonym sa...

Memory lane, såg Mannen med den gyllene pistolen på Fontänen. Inte att förglömma är Kino på Limhamn, såg Kanonerna på navarone där.