lördag 30 maj 2020

På jakt efter friheten

Nassenheide i Pommern. Elizabeth von Arnims hem under ett antal år. Idag är allt ett minne blott. Kriget ödelade både trädgård och hus.

Hon var en rastlös kvinna, Mary Annette Beauchamp - för så hette hon, Elizabeth blev ett alias. Två äkta män hann hon skaffa sig och ett stort antal älskare.Hennes resa genom livet gick genom många länder och penna och papper följde henne på färden. Det kom att bli väldigt många böcker till slut och debuten (1898) gjordes med livet på godset Nassenheide i fokus- där bodde Elizabeth med make och fem barn - för att stå ut med livet som det var odlade hon sin trädgård och berättade lite smått och gott ( och även om sådant som inte var så gott) om vad som hände i omgivningarna - boken ” Elizabeth and her German Garden” blev populär på sin tid och kom ut i flera upplagor. Men- några trädgårdstips utdelas inte ” det är inte den sortens bok”. Jag tror heller inte att det finns någon svensk översättning men rätta mig om jag har fel. Trevlig läsning är det, hur som helst och för den som vill ha ytterligare Elizabeth von Arnim- inspiration så finns det en välskött och aktiv Elizabeth von Arnim Society.

” May 7th- I love my garden. I am writing in it now in the late afternoon loveliness, much interrupted by the mosquitoes and the temptation to look at all the glories of the new green leaves washed half an hour ago in a cold shower.”

Jag hoppas att Elizabeth fick någon slags frid till slut efter allt jagande efter frihet och lycka.

Inga kommentarer: