måndag 25 maj 2020

Om våra fem sinnen

Doftsinnet. Målning av Philippe Mercier.

Fem är de till antalet, våra sinnen. Syn, lukt, hörsel, smak och känsel- och de har så klart en historia. Carolyn Purnell berättar om hur upplysningstiden på ett revolutionerande sätt ändrade våra upplevelser av och våra tankar om just de fem sinnena. Fokus ligger så klart på Frankrike och Paris för det var här ” allt hände”. Jag läser om utvecklingen av smaksinnet som fick en början med de så kallade ” limonadiererna” ( det handlar inte om lemonad som vi idag associerar till) som specialiserade sig på olika likörer med mycket originella smaktillsatser ( ambra, till exempel). Kaffe tillkom också som en ny smaksensation och det utgjorde dessutom en bra bas för tillsats av nämnda likörer . Purnell ” betar av” sinnena ett efter ett och näst på tur för mig blir ett djupdyk i hörseln. Paris var fyllt av ljud och oljud även på 1700-talet.


Visst är väl bokomslaget väl valt?

Inga kommentarer: