söndag 24 maj 2020

En reseguide och klassiker

Öresundsbolagets båt Absalon. Välbekant för många resenärer på den tid det begav sig. ( Bilden har hämtats från Järnvägsmuséet. Fotograf: Seved Walther - 1956).

Sigge Hommerberg (1913-1999) skrev ett otal resehandböcker och var väl lite av en institution i branschen. Tyvärr blir just reseböcker oftast urskillningslöst bortgallrade - tråkigt kan jag tycka för det finns faktiskt ett värde i de gamla skildringarna och rekommendationerna. Min enda ” Hommerberg” är från 1959 och i gott skick trots att den varit flitigt brukad. ” Om ni reser till Tyskland” inköptes inför en resa söderut år 1960. Några år tidigare hade båtförbindelsen Trelleborg-Trawemünde öppnats och det började åter att bli dags att resa i Europa efter krig och förstörelse. Men- för många började resan i Malmö och med Köpenhamnsbåtarna för vidare befordran via Hovedbanegården till olika sydliga destinationer och Sigge Hommerberg inleder i Malmö. Visst är beskrivningen underbar? ” Båtarna mellan Malmö och Köpenhamn har charme. De är inätna, inrökta och indruckna. Den koncentrerade trivseln utvecklas mest i spisesalongerna. Matsedeln har visst inte ändrats på de sista femton åren: Först fyra danska smörgåsar, sedan någon av varmrätterna: Svinekam, Fläskkarré med rödkål eller Stekt fiskfilé med remouladsås. Men det gör ingenting. Man trivs så kolossalt. När man hunnit mittsjös är hela matsalen en enda stor familj.”
Ja, nog väcker detta upp gamla minnen och trots dagens snabba sundsförbindelser via bron saknar jag rätt ofta den gamla långsamma rutten. Visserligen var, som Hommerberg säger, båtarna både inrökta och indruckna ( speciellt det senare) och att köa framför ”insläppet” på Havnegade var inte alltid något speciellt nöje. Särskilt inte i de sena timmarna. Full, fullare, fullast- ungefär så. ( Fast hemresan valdes oftast med Flygbåtarna så blev frotterandet med de överförfriskade betydligt kortare). Nostalgisk blir jag framför allt vid tanke på de goda smørrebrøden ( med citronvand) och minnet av soliga stunder på däck med ett glittrande hav och konturerna av en annan värld borta i horisonten. Och nu fortsätter jag min resa med Hommerberg.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Hommerberg finns i min bokhylla, hans reseskildringar har fortfarande ett värde, och dessa böcker är inte gratis, fortfarande läsvärda.

Ingrid sa...

Hannele: Hommerbergs böcker är riktiga dyrgripar. Tyvärr har jag bara en endaste en. Jag vårdar den ömt.