tisdag 19 maj 2020

Blomstervandringar

” Det stumma fjärilsfladdret är Persephones drömmar”.....

Tre band med blomstervandringar. Ett för vår- och försommar, ett för högsommar och så slutligen då ett för sensommar. Tre böcker skrivna av Harriet Hjorth och med illustrationer av Kaj Beckman. Utgivna på 1960-talet och ett (tre) fynd från antikvariatet Moby Dick som en gång fanns på Plantagegatan i Göteborg. De här små bokjuvelerna berättar om örternas förtrollade värld, om mytologi och historia och dessutom får man veta mer om växtsätt och växtplatser; natur och kultur i ett med andra ord. I förordet citerar Knut Hagberg Linné ” Jag har inte tid att tänka på sjukdomar; Flora kommer strykande med hela sin armé”. Harriet Hjorth älskar sina örter och hon filosoferar kring dem- ofta med hjälp av poesi och mytologi.
” En gång om året stiger gudinnan Persephone upp ur underjorden för att besöka jorderiket och tar gestalt i gräs och örter. Det är i vårens tid. Sommaren går och gudinnan andas över fält och skogar. När hösten kommer drivs hon tillbaka till Hades, flykting från livet, flykting från döden, rolös i båda världarna.”


En lockande bok av Colette och en av hennes mindre kända- med ( enligt uppgift) utsökta illustrationer. Någon svensk översättning har jag inte hittat men Harriet Hjorth har läst och citerar i kapitlet om konvaljer.

Inga kommentarer: