onsdag 27 maj 2020

Från klassikerhyllan

Det ryska frimärket är mycket väldesignat och nog vill man veta mera om författaren på bilden: Ivan Gontjarov.( frimärksbilden har lånats från Wikimedia Commons).

Natur & Kulturs klassikerserie är väl inte riktigt vad den har varit även om förlaget fortfarande ger ut en del just klassiker. Den utgåva av Gontjarovs ” Oblomov” som finns i min bokhylla gavs ut år 1958 och då hade serien just påbörjats- under tio år framåt var klassikerutgivningen mycket riklig. Man gav främst ut verk som inte tidigare funnits i svensk översättning eller varit tillgängliga i modern språkdräkt. Urvalet begränsades inte till ren skönlitteratur utan upptog också memoarer, reseskildringar och verk från olika vetenskapliga områden.
” Min” Oblomov inhandlades på ett av de få kvarvarande fysiska antikvariaten i Lund och jag sörjer över att inte kunna botanisera där denna sommar. Inga bokhandelsbesök än på ett bra tag, misstänker jag. Biblioteken gallrar ut hejvilt och ofta får just klassikerna försvinna ut genom dörrarna. Det som återstår är nätantikvariat men... ingenting går upp mot att få rota bland hyllor, bläddra och känna doften av gamla böcker.

Inga kommentarer: