tisdag 9 februari 2016

Mrs Humphry Ward

Mary Arnold Ward (1851-1920)

John Sutherland (författare, professor i modern engelsk litteratur och skribent) är en man med både hjärta och humor. Jag tycker mycket om hans sätt att skriva.

Jag har sedan tidigare hans omfattande och synnerligen lärorika antologi "Lives of the Novelists"


och nu har jag också skaffat "Curiosities of Literature" som tar fasta på lite mera udda kunskaper vad gäller litteraturens värld. Det finns mycket förkovra sig i och John Sutherland har verkligen gjort sitt grävarbete mycket noggrant."Curiosity is the very basis of education and if you tell me that curiosity killed the cat, I say only the cat died nobly"   Arnold Edinborough (hämtat från inledningen till Sutherlands bok).

Här får man veta mera om den mat som vissa författare föredrog (och det gäller att inte vara äckelmagad), sedan följer en del om sjukdomar och med ett särskilt kapitel ägnat åt matsmältningsbesvär (som ger sig uttryck i problem från båda ändar,  om man så får säga). Två avsnitt som har rubriken "Ill Wind" lämnar väl inte så mycket över till fantasin men väldigt roligt är det för den som har den sortens humor (och det har jag). Man får läsa om (till exempel) både Martin Luther och Sir Walter Scott (som tydligen var bra på att berätta anekdoter).

Att en hel del författare genom tidernas lopp  har ägnat sig åt att studera det man kallar för de artificiella paradisen är kanske ingen nyhet men vem och hur får man reda på under "Great Writers' Little Helpers". Honoré de Balzac var koffeinist med en konsumtion av minst 40 koppar starkt kaffe om dagen och Robert Southey (1774-1843) missbrukade lustgas vilket fick honom att utbrista "I am sure the air in heaven must be this wonder working gas of delight"

Så kommer vi då till fru Humphry Ward som hon föredrog att kalla sig för. (Hon var förtjust i kokain för övrigt). Stackars fru Ward skulle jag dock vilja säga för hon började så väl men så hoppade hon i galen tunna.

Mrs Humphry Ward  skrev mängder av böcker och hon var otroligt populär på sin tid- mest känd blev hon för sin roman "Robert Elsmere" från 1888 som blev en bästsäljare (och det kom flera). Men- så blev allt fel. Mrs Ward erbjöd sina tjänster åt organisationen "Women's Anti-Suffrage Association" (år 1908). Hon skrev ett par romaner mot kvinnlig rösträtt och så blev hennes fall stort. Hennes sista år blev svåra även om hon fick en del upprättelse för sina lyckade försök att förmå USA in i det första världskriget på ententens sida. Mrs Ward var också en stark förkämpe för de mindre bemedlade i samhället. John Sutherland kallar henne för "Dear old Ma Hump" och han låter henne finnas med på ganska många sidor i boken. En intressant kvinna var hon onekligen.

Inga kommentarer: