lördag 27 februari 2016

Blandade världar

Den pampiga entrén till världsutställningen i Paris år 1900

Denna dag kommer förmodligen att ägnas åt en hel del läsning. Det är råkallt och genom fönstren kan man skåda en rejäl dos extra ogenomtränglig skånsk dimma.

Jag har hittat en del som jag kan roa mig i väntan på att dimman ska lätta..


Philipp Blom har skrivit om de där åren i början av förra seklet som man sedan kom att se tillbaka på som "gyllene" även om de nog inte alls var det. Samhället var på väg att förändras och det mullrade lite varstans. Den här boken går i kronologisk ordning och med ett år i taget fram till det oundvikliga slutet på den här korta eran. År 1914 kom katastrofen och allt hopp om ett fredligt och framgångsrikt samhälle försvann ut i det blå åtföljt av kanonernas muller och slaktade män i vidriga skyttegravar.
Bloms krönika börjar med världsutställningen i Paris. Här visade man upp både rulltrappor och telegrafoner (en telegrafon var ett förstadium till bandspelaren).


Bokförlaget Picador har gett ut en hel del av Malcolm Bradburys böcker på nytt. Bland annat "Stepping Westward" som rör sig i akademisk miljö och då i USA under 1950-talet. (Läs McCarthytiden). Huvudpersonen kommer att tillbringa en tid vid Benedict Arnold University "Take a BA at BA" - jag ser fram emot brittisk humor för den varan har Bradbury gott om (och han är ofta väldigt elak).


Mollie Panter-Downes vill jag läsa mer av och nu har jag skaffat hennes roman "One Fine Day" som kom ut år 1947.  Handlingen är förlagd till det lilla engelska samhället Wealding och kriget har precis tagit slut men nu väntar nya utmaningar för familjen Marshall. En bok om efterkrigstidens England och den svåra tid som följde efter det andra världskriget.


Författaren Andrey Kurkov bor bara 500 meter från Självständighetstorget i Kiev (Maidan). Dagboken börjar den 21 november år 2013 och slutar några månader senare (april 2014).Då har Kurkov känt stanken av de brinnande barrikaderna och bedövats av granaternas explosioner och kulornas vinande. I efterordet skriver han om sin oro och sin längtan efter fred och lugn. "Everyone is tired of dreading war, of hearing Russias threats, of fearing the future. We would like to turn over this page of Ukraine's history as quickly as possible."

Inga kommentarer: