söndag 28 februari 2016

Mycket lockande


De tio allra första "pingvin"-utgåvorna i modern förpackning.  I samband med 50-årsjubiléet år 1985 gav man ut det här tiotalet på nytt. Allra helst skulle jag förstås vilja ha dem i original men för det krävs mycket letande (och en del sedlar).

Nummer ett i serien, Ariel, av André Maurois är en biografisk roman om poeten Percy Bysshe Shelley. Boken kom ut på originalspråket, franska, redan år 1923 och det finns en svensk översättning (1924)  gjord av Elsa Thulin.

Bland de andra gamla "förstlingarna" kan man (exempelvis) hitta Ernest Hemingways " A Farewell to Arms" och "Poets Pub" (Poeten på Pelikanen) av den idag nästan bortglömde Eric Linklater.Jag måste erkänna att jag blir lite nyfiken på den här boken. Susan Ertz är helt obekant för mig, men faktiskt, Madame Claire har översatts till svenska för många år sedan och på sin tid var Ertz  en mycket  omtyckt. författarinna.

Susan Ertz (1894-1985) var född i England men hon kom att tillbringa stora delar av sitt liv i USA.(Hennes föräldrar var amerikaner). Ledmotivet i hennes böcker är kvinnan som kastas ut från en skyddad tillvaro och in i en svår och ofta fientlig värld. (I en av romanerna, "The Proselyte" är det en ung engelska som gifter sig med en mormon och så hamnar hon (givetvis) i Utah. Att det inte blir en dans på rosor står väl ganska klart.

Madame Claire kom ut 1923 och den svenska översättningen ( av Ebba Atterbom) är från samma år.

“Millions long for immortality who don't know what to do with themselves on a rainy Sunday afternoon.” Susan Ertz

Mitt intresse är väckt.

6 kommentarer:

Anna Johansson sa...

Vilket fint tips! Vackra och troligen intressanta, jag är dålig på att läsa litteratur från den tiden.

Ingrid sa...

Anna: Det finns så många bortglömda pärlor, Jag har faktiskt beställt en bok av Susan Ertz alldeles nyss. Bland de tio finns det flera intressanta titlar. Jag latar vidare!

♥ Hanneles bibliotek sa...

jag är så glad åt mina pingvin-vykort.

Ingrid sa...

Hannele: Fina kort!

Mrs Calloway sa...

Madame Claire verkar inte vara lätt att få tag i på svenska åtminstone

Ingrid sa...

Mrs C :Gammal bok... Bortglömd författarinna- åren går och så gallras det. Det är så tråkigt. Böcker av Susan Ertz finns dock att hitta om man vill läsa på engelska.