lördag 6 februari 2016

En vis äldre dam


Den engelska författarinnan Penelope Lively är lite över 80 år och hon har varit mycket produktiv med pennan under sin levnad. Många av hennes böcker har också blivit översatta (bland annat till svenska). Dock inte volymen ovan som är samlade tankar och minnen utan att vara en regelrätt biografi. Jag skulle lite fritt vilja kalla boken för en samling essäer.

Här skriver Penelope Lively om "Old Age", om "Life and Times" och om "Reading and Writing" för att nämna några kapitel i den något över 200 sidor långa boken. Vi får följa med författarinnan till hennes barndom i Egypten (hon föddes där år 1933) och så till ungdomen i England som ofta tillbringades hos farmodern och mormodern (föräldrarna skildes när Penelope var ung). Det är ett rikt och mycket omväxlande liv som växer fram på sidorna och det självbiografiska blandas med tankar om ålderdom (men inte så mycket om död och sjukdom). Ändå finns den här definitionen med (som härrör från John Maynard Smith): Ageing is a progressive, generalized impairment of function resulting in an increasing probability of Death." Penelope Lively frågar sig själv om hon skulle vilja bli ung på nytt men svaret blir - absolut inte - inget da capo, tack. Efter att ha rest i hela sitt liv (hit och dit och nästan överallt) säger hon nu " Jag vill inte se en enda flygplats till." Däremot är resor i England något annat och helst då med tåg och till pensionärsrabatt.

Jag har inte uppnått Penelope Livelys ålder men jag kan ändå känna igen en del av funderingarna. Det känns faktiskt rätt befriande att ta del av dem och veta att detta "tillstånd" är naturligt (för det tror jag att det är).

Trevligt är det också att läsa om Penelope Livelys böcker och hennes läsande (och skrivande). Hennes bokhyllor är välfyllda (det behöver knappast sägas).


Här en av favoritböckerna- klassikern "The Making of an English Landscape" av W. G. Hoskins.

Ammonites & Leaping Fish är både inspirerande och lärorik. Den kommer att ligga på mitt läsbord ett bra tag till.

3 kommentarer:

Hanneles bibliotek sa...

låter som en intressant kvinna

Mrs Calloway sa...

jag gillade henne förr i tiden. skulle gärna läsa Ammonites & leaping Fish

Ingrid sa...

Hannele och Mrs C: Jag tycker det är synd att så många av hennes böcker blivit utgallrade. Ammonites & Leaping Fish är mycket tankeväckande.