lördag 20 februari 2016

I Tjechovs anda


Hans novellkonst har liknats vid Tjechovs. Jag talar om den irländske författaren William Trevor ,född. 1928 i Mitchelstown, men numera bosatt i England. William Trevor har också skrivit många mycket fina romaner (flera har blivit nominerad till prestigefyllda litterära priser). En del har blivit översatt till svenska men inte allt.

Jag har skrivit om Trevor tidigare och jag kommer att fortsätta att fördjupa mig i hans författarskap för jag gillar verkligen hans stilRomanen "The Old Boys" (från 1964) är en av mina favoriter. (I svensk översättning blir det "Av den gamla skolan").

Vi rör oss i internatskolans skugga för "The Old Boys" är just gamla elever (från förra seklets början) från en sådan institution som träffas med jämna mellanrum och de har bildat en klubb. Man intrigerar och minns oförrätter- huvudpersonen är en Mr Jaraby- en sällsynt otrevlig typ som går helt upp i sig själv och sina egna små (och stora) underliga vanor. Det enda han bryr sig om i tillvaron är den stora, elaka katten Monmouth. Hustrun försöker han få förklarad sinnessjuk och det finns en del otroligt beskrivna dialoger med diverse läkare. Jarabys son, Basil, försörjer sig på att föda upp undulater och han har också vissa mycket obehagliga böjelser.

De gamla gubbarna beskrivs fyndigt och roligt men det är en humor som det finns ett allvar bakom och skrattet fastnar i halsen mer än en gång- det är inte lätt att vara gammal och ensam och utsatt.

"At four o'clock, as Mr Jaraby was taking his first spoonful of raspberries and cream, Mrs Jaraby was offering sleeping pills to his cat. "

Om man tycker om "funny peculiar" så är detta den rätta boken att läsa.

Inga kommentarer: