fredag 12 februari 2016

La belle FranceMin franska väninna S. och jag håller just nu på att planera årets träff- någonstans mellan Malmö och Lyon brukar det bli. Vi hade tänkt oss Paris men med tanke på all oro så har vi valt bort detta resmål och satsar på något mindre (men med gott kulturutbud). Qui vivra verra - samtalen pågår för fullt.

Den franska huvudstaden tröttnar man aldrig på- och den är dessutom så vacker och med en så speciell och intressant (om än våldsam) historia.

Jag är för tillfället helt upptagen med familjen Cazalet men Colin Jones omfångsrika bok om Paris ligger snällt och väntar på mig på läsbordet. "Biography of a City" är undertiteln och vad Colin Jones inte vet om Paris är förmodligen inte värt att känna till. Här kan man läsa om Paris från allra första början och fram till våra dagar (läs 1990-talet).

Colin Jones är historieprofessor i London och han är specialist på Frankrike. Han skriver dessutom läsbart vilket inte alltid är fallet när man har att göra med akademiskt bildat folk. Det är en konst att skriva både underhållande och lärorikt. Den konsten behärskar Colin James till fullo.


"The Smile Revolution" är titeln på Jones senaste alster och den har recenserats av (bland andra) Anders Alvestrand i Svenska Dagbladet.(18/10 2015). Ämnet är ovanligt och säkert mycket intressant.

Colin Jones böcker har ännu inte översatts till svenska.

3 kommentarer:

♥ Hanneles bibliotek sa...

(mitt livs enda besök i Paris har inte lockat till flera)

Jenny B sa...

Jag läste den recensionen, och tyckte det var intressanta tankar. De där synpunkterna hjälper så väl till att göra historien mer förståelig.

Hoppas att ni hittar någon fin plats att träffas, och att ni också kommer tillbaka till Paris!

Ingrid sa...

Så synd Hannele. Paris är en vacker stad och har så mycket att erbjuda.

Jenny: Jag ska så småningom försöka få tag på boken om leendena. Tror att den ger en lite annorlunda blick in i en tid som säkert var mycket omvälvande. Jag vill väldigt gärna komma tillbaks till Paris men under tiden nöjer jag mig med ett substitut. Det finns många trevliga städer på lagom avstånd!