fredag 5 februari 2016

En bok om böckerHeather Reyes är en sann litteraturälskare och hon är också författare och en viktig del av ett bokförlag (Oxygen Books). När hon drabbades av en svår cancersjukdom beslöt hon sig för att inte ge upp utan att utnyttja den tid hon hade kvar (lång eller kort) till att låta världen komma till sig nu när hon inte längre kunde komma till den. Det hör till saken att Heather Reyes tvingades undergå en mycket hård cellgiftsbehandling med åtföljande stamcellstransplantation.

Hennes bok "An Everywhere a little book about reading" är verkligen mycket trevlig att läsa och här är det böckerna som talar och sjukdomen kommer helt i bakgrunden. Här blandas bokminnen med bokläsning - bokhandlar och författare... och här finns både lättare litteratur och något tyngre dito. Klassikerna skimrar förbi och jag har hittat så många pärlor under läsningens gång.

Jag fastnar för det ryska begreppet ostranenie (en ungefärlig översättning blir "att göra främmande, okänt"). Det är författaren Victor Shklovsky som är upphovsman och så här förklarar Heather Reyes:

"The purpose of art is to help us recover the sensation of life, to make us feel things by means of making objects and sensations unfamiliar."

Visst är det så som  litteraturkritikern och författaren James Wood säger (och jag citerar från Heather Reyes bok) att litteraturen gör oss till bättre iakttagare av just livet.

"A little book about reading" är försedd med ett utförligt register över alla böcker som diskuterats i texten och jag kommer att få fullt upp med att undersöka "tillgängligheten".

"The party's here. The party's now. And I intend to go on having a great time." Just så.

Heather Reys bok är utgiven på Oxygen Books förlag (2014)

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

åh, det låter som en bok jag skulle vilja ha!

Ingrid sa...

mrs C: Det är en mycket trevlig bok och jag tror absolut att du skulle tycka om den.

Jenny B sa...

Det låter som en riktigt fin och tänkvärd bok. Det digra bokregistret låter både lockande och farligt - man önskar sig några livstider till för att hinna läsa alla intressanta böcker! Men mest av allt är man ju glad att få leva de där extra liven genom böckerna.

Ingrid sa...

Jenny B: Du har så rätt- sådana bokregister är mycket farliga för bokälskaren. Det blir lätt alltför långa önskelistor av dem och tiden, tiden.... precis som du säger dock- man får extra liv genom att läsa.