måndag 8 februari 2016

Världens äldsta människorättsorganisation och lite till


och det är: Organisationen PEN (eller PEN-klubben). Förkortningen står för Poets, Essayists, Novelists och :" Föreningens syfte är att främja vänskap och intellektuellt utbyte mellan skribenter, upplysa om litteraturens roll för ömsesidig förståelse och världskultur samt kämpa för yttrandefriheten och försvara skribenter som förtrycks, fängslas och ibland dödas för sina åsikter"

Den allra första PEN-klubben bildades i London år 1921 av damen på fotot ovan- författarinnan Catherine Amy Dawson Scott (1865-1934). Den första ordföranden var blivande Nobelpristagaren John Galsworthy. Sverige kom inte långt efter vad gäller tidsaxel- första PEN-klubben här hade startår 1922.


Under de turbulenta krigsåren leddes engelska PEN av författarinnan Margaret Storm Jameson (1891-1986). Storm Jameson var en dam med mycket skinn på näsan - och hon teg inte med sina åsikter. Under kriget var hon mycket aktiv för att hjälpa förföljda författare (och det kom att bli många med tanke på hur de totalitära krafterna härjade i Europa under den tiden.) Storm Jameson hann också med att skriva både romaner och facklitteratur- det blev en diger lunta under hennes långa levnad .

Just nu har jag hennes "Company Parade" på mitt läsbord, en självbiograriskt präglad berättelse som var planerad i fem delar- men det blev till slut bara tre för Jameson tröttnade på handlingen. Glädjande nog har Bloomsbury-förlaget i London gett ut en stor mängd av Storm Jamesons romaner på nytt. Det finns också en del hos Virago.

Storm Jameson hade en mycket vass tunga och hon kunde vara mycket elak i sina omdömen. Bland annat sa hon så här om William Butler Yeats: William Butler Yeats "represents the last state in symbolic imbecility. Verkligen inte särskilt vänligt sagt. Yeats fick sedan ett välförtjänt Nobelpris och hans poesi kommer att leva vidare i evinnerliga tider får man tro och hoppas. Av Jamesons romaner finns ett fåtal kvar i svensk översättning på våra bibliotek. Idag är hon en ganska bortglömd författare.

Inga kommentarer: