tisdag 16 februari 2016

Dame Iris


Iris Murdoch (1919-1999) var en synnerligen begåvad kvinna och att läsa hennes brev kräver viss koncentration. Jag har köpt "Living on Paper" som består av en mycket stor samling av Iris Murdochs brev från tidig ungdom och upp i ålderdomen. Hon var ung i 1930-talets England (men hon var född på Irland) - hon fick sin utbildning vid det kända Somerville College i Oxford och hon studerade bland annat filosofi. (Dessa studier fortsatte hon sedan efter kriget).

Iris Murdoch var en produktiv författarinna (nästan en bok om året fram till 1990-talet). Har man tur finns det fortfarande kvar en del exemplar i svensk översättning på det lokala biblioteket men det kan hända att man tvingas in i magasinet.Nya utgåvor av Iris Murdochs romaner finns hos till exempel Vintage Classics (och omslagen är väldigt fina).

Mot slutet av sitt liv drabbades Iris Murdoch av alzheimers sjukdom och vårdades av sin man John Bayley. Han skrev sedan en biografi över hustrun och han har fått kritik för att ha varit alltför utlämnande. Bayleys bok blev också till en film "Iris" med bland andra Judy Dench i rollen som Iris.

4 kommentarer:

Thomas Nydahl sa...

Den köpte jag också - i London på självaste julafton. Men den är ännu oläst, Har tyckt om henne länge och eftersom min mamma dog av Alzheimers redan 1994 har jag också med stort intresse tagit del av alla John Bayleys böcker om henne, liksom förstås filmen (den håller högt klass när den berättar om detta svåra ämne). Trots att Bayley och Murdoch har ett par så många år finns det inga brev från honom med i den aktuella volymen. Det finns säkert skäl för det, men jag tyckte det var lite märkligt. Tack för påminnelsen.

Ingrid sa...

Thomas: En lämplig julklapp! Jag läser mycket långsamt för hon är ibland en utmaning att förstå, Iris M. Icke desto mindre fascineras jag av henne som både människa och författare. Hon fick ett tragiskt slut- Alzheimers är en så förfärlig sjukdom och kanske än hemskare för de anhöriga. Jag har läst Bayleys biografi men det är flera år sedan och jag tänker läsa om. Filmen har jag däremot inte sett men har beställt den.

Thomas Nydahl sa...

Bara ett ps Ingrid, de böcker Bayley skrev efter den första är också mycket läsvärda och fina: Iris and the Friends och Widowers House. Han dog för bara en månad sedan.

Ingrid sa...

Thomas: Tack för rekommendationen- jag har idag beställt båda böckerna.