torsdag 25 februari 2016

Inspiration från LIRE


Jag blir lika glad varje gång LIRE dimper ner i min brevlåda tillsammans med ett långt och innehållsrikt brev från min kära väninna i Lyon. Då blir dagen genast ljus och det går att glömma allt elände där ute i världen för någon timme eller så. Månadens magasin innehåller som vanligt massor av lästips och jag fastnar till exempel för att man till hundraårsminnet av Henry James uppstigande till de himmelska ängderna ger ut en hel del av hans romaner i nya fina upplagor.

Henry James

Många av James böcker finns säkert i lager på biblioteken och om man vill läsa på originalspråket så lär urvalet vara mycket stort och lätt åtkomligt. Henry James känner jag alldeles speciellt för- en gång för många år sedan nu såg jag filmen "The Europeans" (baserad på romanen med samma namn) och det var så otroligt vackert plåtat med bilder från New England under "The foliage" (när löven börjar skifta färg och allt bara glöder och skimrar i höstens färger- rött, orange, gult....) - och så tänkte jag: dit, till New England, ska jag åka och så blev det så småningom. Dessutom kom jag att bo där under några år. Tack, Henry James för den upplevelsen.


En del av Céline Curiols böcker har redan översatts till svenska och kanske blir det så för "Les vieux ne pleurent jamais" också (Gamla människor gråter aldrig). Min nyfikenhet är i alla fall väckt.


Amin Maalouf är även han känd av svenska läsare (även om jag själv måste erkänna att jag inte har stiftat bekantskap med vare sig hans romaner eller hans sakprosa). Maalouf är invald i Franska Akademien och han sitter på stol nummer 29. Därför tyckte han att det kunde vara på sin plats att hedra de tidigare stolsinnehavarna med den här boken. Mycket intressant läsning tror jag att den bjuder på.


Brittiske David Lodge har kommit ut med sina memoarer (och de har översatts till franska). Honom är jag nyfiken på och jag tror att jag har läst några av hans romaner för mycket länge sedan. Kanske kan det vara dags för omläsning. David Lodge tycker om att gissla den akademiska världen så jag misstänker att den här biografin innehåller en hel del både elakt och roligt.

Inga kommentarer: