torsdag 11 februari 2016

I krigets skugga


Så heter andra delen i Elizabeth Jane Howards serie om familjen Cazalet i svensk översättning och nu är det alltså krig. Första delen (som jag läste ut under småtimmarna- omöjligt att släppa den här berättelsen!)  sträcker sig över åren 1937 och 1938 och det är ett England i stor oro som avtecknas.

Peace in our time. Så trodde kanske en del den 30 september år 1938. Platsen var München. Neville Chamberlain viftade med sin papperslapp och han hade blivit grundlurad

Alla går och väntar på det krig som man hoppas inte ska bryta ut. Hitler tar man inte på allvar och han kallas för den där herr Schicklgruber - Chamberlain är hittills ett oprövat kort och man hyser stor tilltro till hans Münchenöverenskommelse. Ändå hamstrar man och skaffar gasmasker och bygger skyddsrum. Familjen Cazalet har många bekymmer och det glöder och pyr lite varstans i relationerna. De vuxna har sina problem och barnen har sina.

Elizabeth Jane Howard är mycket duktig på att teckna sina personer och barn- och tonårsporträtten är extra lysande. Här finns den trotsiga, den underkuvade, den mobbade.... Männen som överlevde skyttegravarna finns där också och många av dem bär på både synliga och osynliga ärr. Trettiotalets England är en av de stora huvudpersonerna i de första två böckerna i serien och jag läser och försöker förstå.

De svenska översättningarna till de tre första delarna av Cazaletkrönikan kom ut under 1990-talet. och de är värda att leta efter i biblioteksmagasinen. (Den allra sista delen ,All Change, kom faktiskt ut så sent som år 2013,  men jag tror inte att den har blivit översatt till svenska. Sorgligt nog.

Det är ganska omfångsrika böcker men man kommer mycket snabbt in i handlingen. Svårläst är det inte med andra ord.

2 kommentarer:

♥ Hanneles bibliotek sa...

intressant igen

Ingrid sa...

Hannele: Riktigt bra serie. Jag är helt fast (har hunnit till del tre och ögonen börjar anta en lätt rödaktig färgton :-)