lördag 13 februari 2016

I Stalins vinter


Äntligen har jag så Vassily Aksyonovs stora roman "Generations of Winter" i min hand. Den var inte alldeles lätt att få tag på och någon svensk översättning ser inte ut att finnas- beklagligtvis. Aksyonov lämnade det jordiska år 2009 och då hade han tvingats att leva i exil under många år av sitt liv.

Aksyonov föddes år 1932 och han blev tidigt föräldralös på så vis att både hans mor och hans far blev förvisade till Sibirien. Detta var under Stalins utrensningar i slutet av 1930-talet. Lille Vassily blev först omhändertagen av sin farmor men det tolererades inte av myndigheterna som placerade honom på ett barnhem. Så småningom blev Vassily räddad av en släkting och efter flera år tilläts han att sammanstråla med sin mor, Evgenia Ginzburg, i Magadan (mitt i Gulagarkipelagen). Han utbildade sig till läkare för Evgenia visste att just den yrkeskategorin hade störst överlevnadschans under Stalins istid.

Under Nikita Krustjevs  något mildare klimat kunde Aksyonov få ett par böcker publicerade men redan på 1970-talet drogs snaran åt igen och han blev snabbt "persona non grata" på grund av sin frispråkighet. Snart återstod endast exilen. Aksyonov tillbringade många år i USA men mot slutet av sitt liv pendlade han mellan Frankrike och Ryssland. "Generations of Winter" som har liknats vid Tolstojs "Krig och Fred" kom ut 1994 och den blev även till TV-serie i hemlandet.

Imagine a house
Where silence like a spotless cheetah
Lies in a far room beneath a billiard table.
Its paws curled around a fallen sphere.              Boris Pasternak

På svenska finns följande böcker av Aksyonov:

  • Stjärnbiljetten (Zvezdnyj bilet) (översättning Greta Hjelm-Milczyn, Wahlström & Widstrand, 1963)
  • Tomma tunnor: en berättelse med överdrifter och drömmar (Zatovarennaja botjkotara) (översättning Hans Björkegren, Wahlström & Widstrand, 1969)
  • Ön Krim (Ostrov Krym) (översättning Lars Erik Blomqvist, Norstedt, 1984)

  •  


    Inga kommentarer: