onsdag 22 augusti 2012

De 100 allra bästa (skönlitterära) böckerna enligt the Guardian

Illustrationen är från "La Rabouilleuse" av Honoré de Balzac

Jag har virrat runt bland sidorna på webben idag och hittade en av väldigt många listor på de allra bästa böcker som någonsin skrivits (det finns hur mycket som helst i den genren, faktiskt). Det är alltid roligt att se vad som anses vara så där otroligt bra att det ska placeras på en speciell lista. Jag tänker INTE notera alla 100 böckerna- det orkar jag inte med men några romaner stannar jag till lite extra för (av olika anledningar).

Nummer ett på listan är faktiskt Don Quixote av Miguel de Cervantes- och det kanske är en välförtjänt placering av en odödlig bok. Nog har den lästs av många, och tyckts om av många också.

Tvåan blir jag däremot lite ställd inför. Kristens resa av John Bunyan. Jag har inte läst den och känner inte för att läsa heller. Jag kan tro att en hel del skolbarn känner stor leda vid just den här boken. Åtminstone avskräckte Bunyan min en gång tilltänkta svärfar från alla vidare nedslag i litteraturens värld. "Jag har bara läst en enda bok i mitt liv", brukade han säga- "Kristens resa av John Bunyan. Det räckte så bra så.".

Mary Shelleys Frankenstein kommer på plats nummer tio och listan har givetvis över huvud taget stor engelskspråkig övervikt- något annat var väl inte att vänta.

"La Rabouilleuse" av Honoré de Balzac (nummer 12) tror jag inte att jag har läst men det vill jag gärna göra. Den finns alldeles säkert i svensk översättning (om än kanske en gammal sådan- bibliotekens magasin hyser förmodligen stora mängder Balzac). Annars finns en engelsk översättning också-   "The Black Sheep".

HÄR är listan i sin helhet.

7 kommentarer:

Bogstavsamleren.dk sa...

Det er typisk for engelsksprogede aviser at lave den slags lister, hvor der stort set kun optræder engelsk og amerikansk litteratur, og så nogle franske forfattere (ren snobberi). Sådanne lister er ret ubrugelige. Jeg kan ikke gennemskue om det er rent sproglig chauvinisme eller det er af merkantile årsager (artiklen er tydeligvis lavet for at promovere Guardian Bookshop, og de sælger måske kun engelsk/amerikansk litteratur?)

snowflake sa...

Vilket förfärligt omdöme från din svärfar! Stackars.

Mrs Calloway sa...

intressant lista! några författare förvånar mig och naturligtvis saknas här många, men urval är alltid diskutabla. förstår inte att någon kan bli skrämd av Kristens resa...

Ingrid sa...

Linse: Jag håller med om att den nästan totala övervikten för engelskspråkigt är irriterande. Som sagt- en av väldigt många listor (de flesta är som du säger fabricerade av engelska tidningar).

Snowflake: Han blev nog tvungen att läsa boken i skolan och så fick han men för livet.....

Mrs C: Jag saknar många författare på den listan - och ja, Kristens resa har jag inte läst...

Hanneles bokparadis sa...

the Guardian har ju inte så många svenska böcker...

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Palfrey at the Claremont av Elizabeth Taylor är med..

Ingrid sa...

Hannele: Ja det såg jag - och blev riktigt uppiggad!