lördag 21 oktober 2017

Långt bort från Rockland, Maine


Den vackra damen på fotot ovan var en gång en bejublad skådespelerska som uppträdde under namnet Maxine Elliot (1868-1940). Om Maxine och hennes historia läser jag i Mary S. Lovells bok "The Riviera Set" och det är verkligen en mycket spännande berättelse. Maxine hette egentligen Jessica Dermot och hon föddes och växte upp i den lilla staden Rockland, Maine på USA:s östkust.


Fadern var sjökapten och hemmet var hyfsat välbärgat fram till dess att en svår storm härjade Maines kust i januari 1878. Kapten Dermot förlorade sitt nybyggda skepp och så förändrades livet för familjen i ett slag. Jessica visade sig vara en ung dam med stor envishet och lika stort födgeni. Efter ett tidigt (16 år gammal var hon) äktenskap som snart upplöstes beslöt sig Jessica för att söka in till teatern och där började så en framgångssaga utan dess like.

Mary Lovell skriver rappt och initierat om Maxine-Jessica och hennes världar, världar som pendlade mellan England, USA och den franska rivieran. Det var här, på Côte d'Azur, som Maxine lät bygga sin stora villa Château de l'Horizon, en plats där den tidens berömdheter flockades och levde om. Skandalerna blev många och tidningarnas skvallerkrönikörer måste ha gnuggat händerna. Det ljuva livet i villan fortsatte även efter Maxines död och nådde sin kulmen i slutet av 1950-talet.

Inga kommentarer: