onsdag 11 oktober 2017

Andra mäns döttrar av Richard Stern


Richard Stern (1928-2013) var en amerikansk författare som skrev mer än tjugo romaner under sin livstid, den mest kända av dem är "Other Men's Daughters" från 1973 (svensk översättning år 1975 av Annika Preis). Nu finns den här romanen i ny utgåva hos New York Review Books (classics) och nog förtjänar den klassikerstatus, denna ingående skildring av en medelålders mans väg till mognad efter ett i det närmaste sömngångaraktigt och inrutat liv.

I fokus står läkaren och forskaren Robert Merriwether ( han kallas genomgående för Merriwether i boken) och hans familj - hustrun (sedan cirka tjugo år tillbaka) Sarah och de fyra välartade barnen. Merriwether har allt man kan önska sig utifrån sett, vackert hus med bra läge vid Harvard Square i Cambridge, Massachusetts och ett stimulerande arbete. Sarah sköter marktjänsten och allt verkar vara frid och fröjd, men så är det givetvis inte. Makarna har svåra problem i sin relation och allt ställs på sin spets när den unga studentskan Cynthia dyker uppi Merriwethers liv. Så sätter karusellen igång och rundturerna föser Merriwether allt närmare utgången.

Sterns roman går på djupet och det blir aldrig någonsin banalt. Personerna är skildrade med utsökt psykologisk finess och insikt och läsningen blir bitvis mycket plågsam- en skilsmässa innebär oftast stort lidande för alla parter vilket framför allt Merriwether kommer att inse genom sidornas gång.

Många kritiker har betecknat Sterns bok som ett mästerverk och jag kan inte annat än hålla med. Philip Roth har skrivit förordet och på köpet får man ett klokt efterord författat av Wendy Doninger.

Inga kommentarer: