tisdag 3 oktober 2017

En bok med historia


André Maurois (1885-1967) hann skriva många biografier under sitt liv men "Ariel" från 1924 har kanske blivit extra känd, den kom nämligen att bli den allra första utgåvan hos Penguin- förlaget och då skrev man 1935.

"Ariel" är en fiktiv biografi om Percy Bysshe Shelley men den vilar på en stabil äkta grund. Maurois har noga letat i sina källor. Jag har haft "Ariel" på mitt läsbord under en längre tid men nu har jag läst klart. Maurois skriver mycket passionerat och inlevelsefullt om den store romantiske poeten och även om Maurois kom att ta visst avstånd från sitt verk ( han sa att han hade velat "skriva av sig" sina egna romantiska griller om Shelley) så har den här biografien blivit odödlig. "Ariel" framställer Shelley som vild och otyglad ( vilket har förvisso säkert var) och kvinnorna i hans liv får stor plats, liksom bekantskaperna med både Keats och Byron. Byron är inte persona grata för Maurois, så mycket kan jag säga. Titeln "Ariel" , är mycket symbolisk för nog var han som en luftande, Shelley, och hans liv ändades i en storm (båten han seglade mot sitt slut i hette för övrigt just "Ariel").

Det är inte svårt att få tag på Maurois "Ariel" - min egen engelska utgåva är från 1991. Det finns en svensk översättning också men den är nära hundra år gammal. Under läsningens gång plockade jag också fram Richard Holmes biografi om Shelley (från 1974) och Gunnar Hardings  "En katedral av färgat glas" - de är båda mycket läsvärda.

Här några rader från Shelleys "Ode to the West Wind"

Drive my dead thoughts over the universe 
Like wither'd leaves to quicken a new birth! 
And, by the incantation of this verse, 

Scatter, as from an unextinguish'd hearth 
Ashes and sparks, my words among mankind! 
Be through my lips to unawaken'd earth 

The trumpet of a prophecy! O Wind, 
If Winter comes, can Spring be far behind?

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

John Crowley har skrivit Lord Byrons roman Aftonlandet, som berättar om Percy Shelley och hans blivande hustru Mary, och deras dotter Ada Lovelace (född 1815), duktig matematiker och världens första dator-programmerare