"Secrets and lies" hade kunnat vara en alternativ titel på första delen (av fyra) i Martin Boyds romansvit om familjen Langton från Australien. "The Cardboard Queen" kom ut år 1952 och blev genast en storsäljare - i England. Lika stor lycka gjorde den inte i Australien förrän tjugo år senare men då hade författaren nått till slutet av sin levnad.
Huvudpersonen i romanen är Alice Langton ( född Verso) och handlingen utspelar sig under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Berättarjaget, Guy Langton, har precis hittat sin farmors (ja, det är Alice) dagböcker och nu tänker han skriva om sin familjs brokiga och turbulenta historia. Dagböckerna innehåller många hemligheter och är skrivna under många år. Så rullas familjekrönikan ut och den går i vindlingar och vågor mellan Australien och England och även Italien. Ibland är det en aning svårt att hålla reda på alla personer i det stora galleriet men efter ett tag faller allt på plats och den röda tråden framträder - mycket lysande och klar. Det här är berättelsen om en mycket speciell och intressant kvinna. Det finns kärlek, besatthet (och en hel del pengar) att läsa om på sidorna. Det skulle kunna bli banalt men det här är så långt från banalt som man kan komma. Snarare är det tragiskt.
Martin Boyd har målat ett vackert porträtt av en ganska enastående kvinna som lyckas överleva alla svårigheter (givetvis inte utan ärr i själen). Historien om Alice Langton är också historien om rotlöshet och hemlöshet - det kan inga pengar i världen råda bot på. De fyra romanerna om familjen Langton finns alla utgivna i serien Text Classics (hemmahörande i Australien).
2 kommentarer:
det låter intressant. familjehistorier kan vara mycket intressanta. avslutar just nu Den tid då ljuset avtar av Eugen Ruge. enligt Der Spiegel "den stora DDR - Buddenbrooksromanen".
Mrs C: Jag är själv förtjust i familjeromaner och jag har faktiskt läst Ruges bok. Den var intressant.
Skicka en kommentar