onsdag 15 februari 2017

I gott sällskap


är man med John Sutherlands "Curiosities of Literature". Ingen kan som Sutherland hitta russinen i alla olika kakor och här kan man läsa om allt mellan himmel och jord i böckernas värld. Jag hamnade i avdelningen religiösa bestsellers. Det är förstås USA som bidrar mest till den statistiken.
Ben Hur och Quo Vadis ligger högt på listan tätt följda av In His Steps av en herre vid namn Charles M Sheldon. Sheldon (1857-1946) var pastor och han blev mycket populär genom sina predikningar på temat "What would Jesus do"? Så helt tossig verkar inte Sheldon ha varit för han var en ivrig förespråkare av jämlikhet och kvinnlig rösträtt. Han månade också om djurens rättigheter.

Trots detta tror jag inte att jag investerar i just denna bestseller.

I ett annat kapitel avhandlar Sutherland "Hardest Reading " , det vill säga svårlästa böcker. Föga förvånande finns Joyce's "Finnegan's Wake" på den listan och även "Gravity's Rainbow" av Thomas Pynchon. George Perec skrev romanen "La Disparition" utan att använda sig av bokstaven "e". "Well done Gorgs Prc" för att citera Sutherland.

Och jag kryssar vidare bland rubriker och kapitel.


4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

ständigt denne John Sutherland

Ingrid sa...

Mrs C: En flitig herre. Han är så otroligt beläst och så har han humor. Rejält med humor dessutom.

♥ Hanneles bokparadis sa...

boken utan e är lite rolig

Ingrid sa...

Hannele: Författaren hade säkert roligt när han skrev boken.... :-)