Altona omkring 1850.
Jag läser "Livläkarens besök" av Per Olov Enquist. Livläkaren är förstås Johann Struensee (1737-1772) född och uppvuxen i Halle men med mycket stark anknytning till Altona i Holstein, ett Holstein som vid den tiden var en del av det danska kungariket. Danmark var ett stort land en gång.
Struensee kom till Altona i slutet av 1750-talet och han öppnade läkarpraktik där. Han var dock mera intresserad av politik och utvecklande av olika idéer och han kom att ägna mycken tid åt att skriva tidningsartiklar ( i egenhändigt utgivna tidningar). Struensee var mycket frispråkig och väckte därför ofta ilska - som straff fick han sina tidningar indragna. Speciellt en inlaga med rubriken "Lovtal över hunden och hundskitens himmelska verkan" blev en källa till stark irritation. Det hela handlade om en läkare i Altona som tillverkade en sorts laxermedel som utvunnits ur just hundlort. Bara bluff och båg
så klart). Så småningom kom Struensee till det danska hovet som livläkare åt den sinnessjuke kung
Christian VII . Det som kunde ha blivit en vacker karriär slutade i blod och hemskheter på Øster
Faelled i Köpenhamn i april år 1772. Det hade varit bättre om Struensee hade stannat i Altona, som på 1700-talet var ett livligt handelscentrum med frihamn inte bara för skeppen utan också för olika trosinriktningar eller som Enquist uttrycker det "ett ormbo för radikalt tänkande". Altona var för övrigt Danmarks näst viktigaste stad vid den här tiden och förlusten av den efter det ödesdigra året 1864 var ett hårt slag. (Som ersättning tvingades man grunda Esbjerg).
Hippodromteatern i Malmö visar skådespelet om Struensee denna vår. (Livläkarens besök).
Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek
3 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar