fredag 3 februari 2017

En klassisk "whodunnit"


Jag är egentligen inte så förtjust i deckare och/eller mordgåtor men för klassikerna i genren faller jag lätt till föga.

Mademoiselle de Scudéri(Fröken de Scudéri) av E.T.A. Hoffman kom ut för första gången år 1819 så den här boken är nästan två hundra år gammal.
Handlingen tilldrar sig i Paris under Ludvig XIV:s tid (1680-talet) , och berättelsen omfattar bara cirka hundra sidor så den bör väl klassificeras som en längre novell.

En mördare går lös på gatorna och han/hon attackerar personer som har smycken och juveler på sig.(Det visar sig vara en hel del). Efter utfört rån huggs offret för det mesta ihjäl. Den okände mördaren gäckar och skrämmer allmänheten så något måste göras. Kungen upprättar strax en specialdomstol för ändamålet och så går jakten igång. Mademoiselle de Scudéri (en äldre dam som skriver poesi) kommer att spela en avgörande roll i handlingen som rullar på med stor intensitet och med åtskilliga förvecklingar. Det hela är minst sagt skruvat och det gäller att inte tappa koncentrationen. "A bunch of stuff happens", för att citera Gilbert Adair i bokens förord.

Summa summarum: Mademoiselle de Scudéri är en både underhållande och spännande berättelse.

3 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

Hoffmans deckare är riktigt bra

♥ Hanneles bokparadis sa...

boken läses i skolan i Tyskland, kom ett par decennier före Poe

Ingrid sa...

Hannele: En riktigt gammal "kriminalberättelse " med andra ord . :-)