fredag 24 februari 2017

Snö

Omslaget visar Peter Brooks målning - Snow on Snow. Så vackert.

Vinter och kyla är inte det man längtar efter just nu men trots det har jag fastnat i Marcus Sedgwicks monografi om snö. Marcus Sedgwick är nog mest känd för sina ungdoms- och barnböcker (flera av dem har översatts till svenska), men här skriver han om sitt förhållande till snö och vinter (det verkar att vara mycket gott). Sedan ett par år tillbaka bor Sedgwick i ett "chalet d'alpage" i Haute-Savoie och med en vidunderlig utsikt mot Mont Blanc.

I den lilla volymen "Snow" (103 sidor) filosoferar författaren över ett halvdussin olika aspekter av snö. Kapitlet med rubriken "The Art of Snow" har jag läst med extra stort intresse. Här blandas konst,
musik och litteratur - allt med snöanknytning.

Peter Bruegel den äldre (d. 1569) var en mästare på att tolka och avbilda snölandskap. Bruegels levnad kom att sammanfalla med en tid som kallas för "Little Ice Age"  och tavlan ovan "The Hunters in the Snow" är förmodligen en av de mest kända vinterlandskapen i konstens historia.

Från konsten ett hopp till litteraturen och Sedgwick skriver bland annat om Thomas Manns stora roman "Bergtagen" där det finns flera snöscener (och där Hans Castorp i det närmaste blir fången i det snölandskapet som omger sanatoriet).

Till och med en så kallad spaghettivästern kan bidra med något alldeles speciellt. "The Great Silence" hade premiär år 1968 (Den tyste hämnaren) och handlingen utspelar sig under det som kallas för "The Great Blizzard of 1899." Klaus Kinski spelar boven i dramat som jag själv bara har rätt vaga minnen
av.

"Snow" av Marcus Sedgwick är utgiven av förlaget Little Toller och boken ingår i en serie om hittills åtta så kallade monografier. Ytterligare fem är på gång. Jag kommer säkert att investera i ett par till av dessa. Kanske blir det Oliver Rackhams "The Ash Tree" och Cheryl Tipps "Sea Sounds" Qui vivra verra.

2 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

svärdottern från Västerbotten skulle nog gilla detta

Ingrid sa...

Hannele: "Doris" medförde en hel del snö även till oss som bor söder om landsvägen. :-)