lördag 11 februari 2017

Danmarks näst bästa boksamling


Fotot visar ett vintrigt Rønne för mer än hundra år sedan.

Föreningen Danska Skönlitterära författare har precis utdelat ett fint pris till Rønne bibliotek för att det har landets näst bästa boksamling. Nu får biblioteket 15 000 kronor extra att köpa in böcker för.

Priset är helt nyinstiftat och jag tycker att det är så glädjande att en mindre stad blir uppmärksammad. (Förstapriset gick till Helsingør). I allt 101 bibliotek deltog i kampen om priset.

"Vi rødmer klædeligt, og er utrolig glade for, at gode brugere har indstillet os til prisen! " rapporteras det från Bornholm.

4 kommentarer:

Inre exil sa...

Man får gratulera dem! De skiljer sig uppenbarligen från den danska huvudstaden i biblioteksfrågan:

"Det är ett klart missförstånd att bibliotek handlar om böcker" säger borgmästaren, "det är just den fördomen det är extremt viktigt att göra upp med. Biblioteken har skapats i världen för att höja kunskapsnivån, det står i bibliotekslagen. Det har boken traditionellt varit ett redskap för, men det är den inte idag."

(Kultur- och fritidsborgmästaren heter Carl Christian Ebbesen. Han tillhör Dansk Folkeparti.)

Ingrid sa...

Thomas: Jag har hört att det står illa till med bokbestånden på många bibliotek i Danmark. Jag minns ju också allt elände med enorma utgallringar på Malmö stadsbibliotek. Inspirationen var dansk. Det berörde mig extra illa eftersom jag annars har ett mycket gott förhållande till Danmark (min mor var danska). Jag hoppas och tror att Rønne bibliotek ska fortsätta sitt goda arbete med att utöka sin boksamling.

Inre exil sa...

Ja Ingrid, jag är övertygad om att svenska och danska bibliotek i allmänhet tävlar om att vara "moderna"; därför så fint att läsa denna bloggpost.
För runt tio år sedan skänkte jag hela mitt danska bibliotek till Länsbiblioteket i Kristianstad. De tog emot med entusiasm och skulle avsätta ett rum speciellt för den. Jag fick senare veta att de kastat det mesta och det gjorde ont att höra. Så mycket var den gåvan värd!
På tal om danska rötter: min farfar föddes i Köpenhamn men adopterades bort till en fiskarefamilj i Landskrona, så fick vi namnet Nydahl. Men att vårda det danska är annars en självklarhet för både dig och mig. Jag tycker alltid det är roligt att se vilka författare du lyfter fram.

Ingrid sa...

Thomas: Så förfärligt att göra så med en fin boksamling som det tagit många år att bygga upp. Skandalöst handlat av biblioteket. Ja, att vårda det danska känns mycket viktigt. Jag försöker så gott jag kan och har massor att lära och utforska.