torsdag 30 april 2015

Läsinspiration från Frankrike


I brevlådan hittade jag majnumret av tidskriften "Lire" och en stor del (hela tjugo sidor) handlar om Voltaire- inte så konstigt i dessa dagar. Jag kommer att läsa med största intresse. På en av sidorna finns en rolig teckning (utan angiven upphovsman)- där citeras Zlatans ord om att Frankrike är ett skitland men med tillägget att Voltaire sa så redan för 300 år sedan. (Jag kan för ordningens skull tillägga att jag inte alls håller med vare sig Zlatan eller Voltaire i det avseendet).


Det är alltid spännande att se vad som översätts i andra länder. Christoph Ransmayr är en österrikisk författare - och ja, några av hans böcker finns faktiskt i svensk översättning dock inte den här ovan. "Atlas Eines ängstlichen Mannes" har alltså kommit ut i fransk version och en engelsk översättning kommer snart också. Den här atlasen är en reseberättelse i 70 kapitel och den tar läsaren runt hela jorden. Språket är poetiskt (enligt recensenten) och jag tror att det hela är både vackert, vemodigt och filosofiskt. För något år sedan "hittade" jag Ransmayrs bok "Isens och mörkrets fasor" och jag fängslades totalt- en av de bästa böckerna jag läste det året.


I juli 1972 lämnade expeditionsskeppet Admiral Tegetthoff Tromsö i nord-Norge och satte kurs österut- bara en månad senare var hon ohjälpligt fast i packisen norr om Nowaja Semlja. Två vintrar tillbringade besättningen ombord på det infrusna fartyget- en ögrupp "upptäcktes" och fick namnet "Franz Josephs land" - efter den Österrikiske kejsaren. Våren 1874 beslöt expeditionsledarna Julius von Payer och Carl Weyprecht att lämna fartyget och man satte kursen söderut. Under svåra strapatser lyckades man till sist ta sig till öppet vatten och expeditionen blev räddad av två ryska tran-skonerter. Den 25 september samma år fick expeditionsdeltagarna ett stort välkomnande i Wien.
-
Ransmayr har skrivit en både spännande och djupt gripande historia om männen som deltog i den här utmaningen- och han har också lagt till en egen berättelse - den om den unge Josef Mazzini som läser om Payer-Weyprecht-expeditionen och blir så tagen att han vill följa i deras fotspår- men... Mazzini blir uppslukad av det oändliga snöhavet och försvinner spårlöst på Spetsbergen år 1981 (Mazzini är en fiktiv person).
-
Så skrev jag i december år 2010.

Inga kommentarer: