Sigfrid Siwertz (foto: Jan de Meyere)
I BLM:s januarinummer från år 1950 skriver Åke Runnquist om bokåret 1949 vilket han betraktar som bra.
Den största upplagan för en skönlitterär bok nådde Olle Hedberg (detta var inte ovanligt för denne författare som var mycket flitig med pennan). Vilhelm Mobergs "Utvandrarna" sålde också mycket bra liksom Eyvind Johnsons "Drömmar om rosor och eld".
Sigfrid Siwertz kom ut med en öppenhjärtig självbiografi "Att vara ung" och Tage Aurell lyckades väl med "Nya berättelser". Om Tage Aurell har jag skrivit lite här.
Sven Rosendahl , Karl Johan Rådström och Peder Sjögren var även de författare som lyste upp parnassen det året. Folke Dahlberg skrev om Vättern. Vättern är en mytomspunnen sjö och den har många liv på sitt samvete- även Dahlberg kom att dö i Vätterns kalla vågor (år 1966).
Så långt svensk skönlitteratur- lyriken och översättningslitteraturen får särskilda omnämnanden. Jag konstaterar att det finns hur mycket som helst att utforska i böckernas värld och jag antecknar och skriver ner så pennan brinner....
Christmas Afternoon tea på Tjolöholms slott
8 minuter sedan
2 kommentarer:
Ja, 1949 var ett imponerande litteraturår i Sverige, med en rad böcker som håller för många omläsningar.
Sigfrid Siwertz memoarer Att vara ung hör till hans bästa böcker, samman med tidningsromanen Jonas och draken (vars huvudperson lånat drag av Torgny Segerstedt)och krönikan om egoisterna i familjen Selambs, och möjligen också Mälarpirater som tragglades i den gamla realskolan.
Folke Dahlberg var en mästare i det marina, Tage Aurell i det lakoniska, och Vilhelm Moberg och Eyvind Johnson i det episka.
Här har jag propagerat för en annan hållbar bok av Vilhelm Moberg:
http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/essaeer-om-litteratur-boecker/12733-enbusken-och-apelsintraedet--en-omlaesning-av-vilhelm-mobergs-din-stund-pa-jorden
Den bok av Olle Hedberg som kom 1949 var Mera vild än tam, den andra i serien på fyra om Blenda Heurman och Hans Hasseldahl, en kvartett som är nästa lika bra som den tidigare trilogin om Karsten Kirsewetter.
För ett par år sedan ansåg jag att det var dags att damma av Olle Hedberg:
http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/essaeer-om-litteratur-boecker/11824-dags-att-damma-av-olle-hedberg
Det tycker jag fortfarande.
Ivo Holmqvist: tack för all information. Jag hoppas att den ska inspirera flera (för jag har redan skrivit upp en lång lista på författare och böcker som jag gärna vill läsa mera av- snart. En del av Olle Hedbergs böcker finns i mina hyllor (arvegods) men långt ifrån allt (han var ju minst sagt produktiv). Siwertz har jag också en hel del av men jag har bara läst Selambs och Mälarpirater (som även jag fick läsa i skolan).
Skicka en kommentar