torsdag 16 april 2015

Ut över havet


Thorsten Jonsson, svensk författare och översättare (1910-1950) Han var också DN:s New York-korrespondent mellan åren 1943-1946.

I decembernumret 1950 av Bonniers Litterära Magasin (BLM) recenserar Bengt Holmqvist Thorsten Jonssons postuma bok "Dimman från havet"- en samling noveller som har handlingen förlagd till USA. Berättelserna har fokus på amerikanska problem (politiska, livsåskådningsmässiga, sexuella med flera).

Så här skriver Thorsten Jonsson : "Jag har aldrig träffat någon som vet någonting om Amerika. Ingen vet hur det är att bo där. Det börjar vid ett hav och slutar vid ett annat hav och sträcker sig ut över det andra havet, och vi är ännu i rörelse mot den stranden.

Jag tror att jag vill instämma i Bengt Holmqvists förklaringar och tankar om Jonssons bok- "Amerika är en förbundsstat; en kontinent; en livsform, i sista hand ett mycket omfattande men mycket exakt begrepp, en symbol."  "Dimman över havet" får högt betyg och jag har en känsla av att den här boken fortfarande är mycket aktuell. För den som gillar att läsa e-böcker (vilket jag definitivt inte gör) finns novellsamlingen som" elektronisk resurs" men annars ingår den i en annan volym från 2007 "Berättelser från Amerika" utgivare: Modernista förlag. (som även står för e-böckerna). Det känns faktiskt som ett måste att läsa dessa noveller.Thorsten Jonsson är kanske annars mera känd för sin roman "Konvoj" från 1947- den boken finns att köpa i pocketutgåva (tack vare Modernista) Jag var inte så gammal när jag läste "Konvoj" så det kan kanske vara dags för omläsning.

2 kommentarer:

Ivo Holmqvist sa...

Thorsten Jonsson var en så skicklig översättare att hans försvenskningar av Hemingway eller Faulkner ibland är bättre än originalen. Artikeln om honom i Svenskt översättarlexikon (på nätet) är läsvärd.

Dimman från havet var nog hans bästa novellsamling - det påstår jag i alla fall här:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturens-portraett/11794-thorsten-jonsson-vaesterbotten-och-usa

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: Just den novellsamlingen kommer jag att skaffa.