För den som vill vara lite extra originell går det att välja något eller några recept ur "Den medeltida kokboken" (den finns i svensk översättning). Själv avstår jag gärna. Rätterna är ofta väldigt kryddstarka (jag kan ana varför) och även om ingredienserna har stuvats om lite för att passa det nutida köket så lockas jag inte så speciellt- men smaken är ju olika.
Däremot är den här boken mycket intressant att läsa för kulturhistorien- mat är som sagt kultur och här finns ett ypperligt tillfälle att lära sig mera om medeltidsmänniskan och hennes vanor (och ovanor). Speciellt fastnar jag i kapitlet som har rubriken "Richard II:s hov". Richard II har inte gått till historien som den kunnigaste och bäste av monarker men han hade "utsökta" vanor och var en riktig finsmakare. "Han var den förste härskaren som blev känd för att ha en mer eller mindre innehållsrik kokbok skriven på engelska och en definitivt lyxig sådan att döma av de kvantiteter vin och saffran som användes i dessa recept."
Richard II (1367-1400)
Här lite kortfattat om medeltida mat (British Library)
Slutligen så, ett recept på hur man ska få fortsatt god hälsa:
"Allt bittert stärker magen. Allt sött försvagar den. Stekt mat är torr. All rå mat retar magen. Den som vill behålla sin goda hälsa, måste behandla sin mage så att man inte stoppar i den för mycket när man har aptit och inte heller stoppar något i den när man inte behöver."
Ganska förnuftiga råd än i dag.
Maggie Black: Den medeltida kokboken (Alfabeta förlag 1993 och i översättning av Marie-Anne Sundström).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar