tisdag 14 april 2015

Den djupa södernKartan visar på de stater som idag räknas till "The Deep South". Jag är helt fördjupad i William Faulkners "Absalom, Absalom!" och befinner mig just nu i Mississippi. Just den här romanen räknas till det som brukar kallas för "Southern Gothic" och gillar man den stilen (det gör jag) finns det flera författare att utforska.

Common themes in Southern Gothic literature include deeply flawed, disturbing or eccentric characters who may or may not dabble in hoodoo, ambivalent gender roles and decayed or derelict settings, grotesque situations, and other sinister events relating to or coming from poverty, alienation, crime, and violence. (Källa: Wikipedia).Erskine Caldwell är en av dem- mest känd är han för sin roman "Tobaksvägen" och den boken finns fortfarande att få tag på i svensk översättning (Atlantis förlag).


Flannery O'Connor kom från Georgia och hon är mest känd för sina noveller och flera av dem har ganska precis kommit ut i nya utgåvor. (Bakhåll förlag). O'Connor är verkligen en novellkonstens mästare.

Harper Lee med sin "To Kill a Mockingbird" och Carson McCullers med t ex "Hjärtat jagar allena" är två andra representanter för "Southern Gothic".

USA är ett stort land och med en kultur som är svår att greppa. Man kan lätt bli förledd att tro att det inte är så stor skillnad på västerländskt tänkande (oavsett var man befinner sig)- men så är det inte. Dessutom är (för att ta ett exempel) New England inte "The Midwest" och definitivt inte "The South". Livet i sydstaterna är kanske det som ter sig mest främmande för en europé. Att läsa romaner av t ex William Faulkner är förmodligen inte hela lösningen för att bota okunskapen men nog blir man något mera klok, förhoppningsvis. Jag tycker att han är en magisk författare men han kräver en del av sin läsare.

2 kommentarer:

Ivo Holmqvist sa...

Lite mer om Erskine Caldwells Georgia Boy/Son av Georgia, och om ett möte med honom:

http://www.dixikon.se/utvalda-bocker/engelska/erskine-caldwell-son-of-georgia/

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: tack för länken!