tisdag 7 april 2015

Året var 1990: Recensenternas favoriter


Min far samlade på tidningsurklipp och jag har åtskilliga fyllda kuvert i A4-storlek med varierande innehåll. De kuvert som är märkta "litteratur" dras jag till extra mycket, förstås.

I januari år 1991 valde ett antal litteraturrecensenter ut sina favoriter från det då gamla året (1990).

Detta år var det Octavio Paz som tilldelades Nobelpriset och hans essäer om den moderna poesin- Lerans barn- var en av de utvalda böckerna på listan. Idag finns de här tankarna bara att hitta via antikvariat.


Henrik Nordbrandt (f.1945) är en dansk poet och hans diktsamling "Violinbyggarnas stad" (från 1985) blev översatt till svenska under 1990. "Per Svensons tolkningar speglar känsligt både skönheten och lättheten i Nordbrandts poesi, den perfekta balansen mellan lekfull ironi och öppen förtvivlan" detta enligt Eva Ström. Ellerströms förlag har gett ut och den här samlingen finns fortfarande att köpa i nytt skick.

William Faulkner skrev inte bara romaner utan även noveller- samtliga Faulkners romaner (så gott som) finns i svensk översättning men fram till 1990 var det mycket sämre beställt med novellerna. "Flera av berättelserna tillhör den moderna novellkonstens mästerverk"- allt enligt recensenten. Namnet på novellsamlingen: En ros åt Emily och andra noveller.


Även Virginia Woolf var på tapeten (när är hon inte det?) år 1990. Noveller och prosaskisser kom ut och den samlingen finns i en ny utgåva från 2014. Modernista förlag står bakom den utgivningen.

Detta var bara några av flera favoriter.

2 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

trevligt att Modernista ger ut Woolf på nytt, man fick till ich med e-boken gratis under något dygn!

Ingrid sa...

Hannele: Modernista förlag är bra på att spåra upp gamla klassiker.