tisdag 21 april 2015

Kamratskapets diktare


I oktobernumret av BLM (1950) skriver Erik Asklund om författaren Josef Kjellgren som gick bort alldeles för tidigt (1948) drabbad av TBC.

Mest känd blev Kjellgren för sin roman Människor kring en bro från år 1935 som handlar om Västerbrons tillblivelse och de människor som på olika sätt var inblandade i detta stora bygge. Romanen vann första pris i Natur & Kulturs romanpristävlan samma år. 
Västerbrons invigning år 1935
 
Kjellgren skrev också lyrik och reseskildringar- på hösten år 1930 for han till Spanien och han reste genom landet på "luffarvis" - resultatet av den resan blev en bok "Spansk odyssée"  (1932). En orolig ande var han förvisso, Josef Kjellgren och han stannade inte länge på samma plats. Resorna fortsatte och han gick till sjöss för att fara med olika båtar mellan hamnar i England och Kanada.
 
År 1936, i samband med en vintervistelse på Åland, drabbades Josef Kjellgren av en mycket svår förkylning och så bröt TBC:n, som legat latent hos honom under många år, ut. Under de följande tolv åren skrev han med döden i hälarna och han tvingades ofta till sjukbädden.
 
 
De kommer till mig igen, de kommer åter,
de utgjuter sitt blod i feberns dunkla snår,
Många mäns styrka rinner redan genom mina ådror,
många mäns hjärtan ger mitt eget hjärta kraft,
Tveksamt fortsätter det att slå- tveksamt, fortsätter ändå.
 
Jag föddes på nytt- ej av kvinna.
Jag är icke en, jag är många, jag är tusenden,
jag är alla de okända som gjutit sitt blod för en
människas skull.
 
(Från dikten Feberkurva).
 
Det går att få tag på flera av Kjellgrens böcker via nätbokhandel och bibliotek- men då får man läsa via så kallad "elektronisk resurs". Vill man läsa via vanligt papper får man söka sig till antikvariat och/eller fjärrlåna.
 

3 kommentarer:

Thomas Nydahl sa...

Fantastiskt att du skriver om honom. Nästan ingen gör ju det numera. Han och Stig Sjödin inspirerade mitt allra tidigaste skrivande, när jag i början av 1970-talet arbetade på färgfabrik i Sege. Deras dikter var som speglar av den verklighet jag stod mitt uppe i. Fint bli påmind, tack ska du ha!

Kurt sa...

I vissa fall får man skriva ut en E-bok (vanligen med vattenmärke), även om man inte får, så kan man alltid!

Ingrid sa...

Thomas: Jag blev så berörd av hans liv när jag läste om honom i BLM- tänkte också att nog är det så otroligt synd att en sådan författare förpassats in i glömskans mörker (nästan i alla fall).

Kurt: Jag ska fundera på saken.