lördag 28 juni 2014

I Barbara Pyms förtrollade värld


Gårdagen gick i bussarnas tecken (inga förseningar här!) och givetvis hade jag med mig lektyr på färden även om jag tycker om att titta ut också för nog är vitsen med resandet att se och uppleva så mycket som möjligt.

Jane and Prudence  kom ut 1953 och är Barbara Pyms tredje roman. Jag är helt betagen! Barbara Pym skulle verkligen förtjäna en renässans (dvs nya översättningar). Med tanke på frekvensen av utgåvor i Viragos regi kan man sluta sig till att Pym är mycket populär än idag i sitt hemland. (England).

Jane Cleveland och Prudence Bates är mycket goda väninnor- trots en viss åldersskillnad. Jane är stadgad hemmafru och gift med en präst medan Prudence (29 år gammal) lever sitt liv som kontorsslav hos en excentrisk (och trist) författare. Väninnorna har den engelska litteraturen gemensamt (både Prudence och Jane har studerat ämnet vid Oxford). och boken är fylld av hänvisningar till speciellt de metafysiska poeterna (Marvell är en flitig gäst på sidorna).

Som vanligt i Pyms böcker händer inte så mycket utan det är främst personbeskrivningarna och de dagliga irritationsmomenten (och glädjeämnena) som fyller sidorna. Just den här romanen är farlig att ta med på en resa för rätt som det är sitter man där och nästan gapskrattar.

"We know that men are not like women", went on Miss Doggett firmly. `Men are very passionate`, she said in a low tone. Ì shouldn't like Jessie to hear this conversation`, she added, looking over her shoulder. `But you and I Mrs Cleveland- well, I am an old woman and you are married, so we can admit honestly what men are.`
`You mean that they want only one thing?`said Jane.
`Ýes, that is it. We know what it is.`

Annars är det Jane som står för den mesta underhållningen- här har vi en kvinna som är härligt befriad från choser och exter- hon är inte road av vare sig matlagning eller att sköta ett hushåll och det skapar så klart problem med tanke på att hon förutsätts vara sin man prästens "hjälpreda" i just sådant. Lägg till att Jane också är notoriskt nyfiken och har en förmåga att säga "fel saker" i bästa välmenande rättframhet. En annan sida hon har är att hon gärna vill agera "matchmaker" och den som speciellt drabbas är Prudence.

Stackars Prudence har en sällsynt förmåga att bli förälskad i olämpliga män- och i romanen får vi följa ett par sådana på förhand dömda "romanser".

A young man, who had evidently been about to ring the bell, stood on the doorstep. He was rather flashily dressed and carried a large suitcase.
' Good morning, madam,' he said. ' Are there any old clothes for sale here?'
'This is the vicarage,' said Jane in a rather vague tone.
' Oh, I see....' His confidence seemed to leave him for a moment.
'So you wouldn't really expect any, would you?' Jane asked. 'Unless the ones I'm wearing would do?'
' The ladies like to keep old things to wear in the mornings', he said. 'I know that.'
I expect I shall go on wearing these all day,' said Jane.
' My days don't really have mornings as such, not in that way, I mean.'
The young man edged away from her.
He thinks he has come to a private mental home, thought Jane, the patients are not dangerous, but are allowed to take walks in the grounds.

Jane and Prudence är en riktig liten pärla- och den är både underhållande och tänkvärd- dessutom ger den väldigt fina inblickar i 1950-talets England. Book Snob har skrivit en innehållsrik recension av boken här.

 Jag har hittat tre svenska översättningar av Barbara Pyms romaner:

Höstlig kvartett (Quartet in Autumn)

Förträffliga fruntimmer (Excellent Women)

Kärlekens klenoder (The Sweet Dove Died)

Antikvariat eller bibliotek får stå till tjänst för de här böckerna finns inte längre att få i den vanliga bokhandeln.

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

lyckliga du som kan läsa i bussen, jag mår ofta illa

Mrs Calloway sa...

jag åkte tåg igår. 10 min. sedan stod vi stilla... och det hade jag varken tid eller lust med.

em sa...

Du fick mig att plocka fram "Excellent Women" igen. Senast kom jag bara till kapitel nio - tror inte ens jag kommer så långt den här gången. Ändå tycker jag inte att den är dålig - men den lyckas inte fånga mig.
Margaretha

Ingrid sa...

Hannele: Jag har tur- men å andra sidan är det fint att se ut också.

Mrs C: Usch så irriterande. Jag undrar hur det ska gå för mig i den kommande veckan... jag har planerat en tågresa.. (jag får nog ha något annat i reserv.)

Margaretha: Jag har precis läst ut "Excellent Women"- jag tycker att den är bra men jag tyckte bättre om Jane and Prudence. Bättre flyt och lite mera lustigheter i den.

Jenny B sa...

Tack för din inspirerande recension! Jag ser fram emot att skratta högt på resor eller på soffan, för jag tänker läsa böcker av Barbara Pym i sommar. Jag hoppas på att kunna hjälpa till med att återuppväcka intresset för en smart kvinna!

Ingrid sa...

Jenny B: Tack själv- Barbara Pym är verkligen förtjänt av många läsare! (jag är i full gång med "No fond return of love").