måndag 16 juni 2014

BlåmunketidBlåmonke/Blåmunke- en intensivt ljusblå blomma som helst växer på magra sandjordar. Stormen Simone spred fröna in över en stor del av min trädgård och nu finns en hel matta av bara ljusblått. Humlorna surrar- det lider mot midsommar.

Munkar och präster fyller annars min lästid- jag är helt fördjupad i berättelsen om den stackars frustrerade fader Amaro och hans förbjudna känslor för den vackra Amelia. José Maria Eça de Queiros kan verkligen skriva fängslande och jag ångrar inte ett ögonblick att jag skaffade "The Crime of Father Amaro"- det är en förvånansvärt "modernt" skriven bok (den kom ut i slutet av 1870-talet). Slutet lär inte bli lyckligt- olycksbådande muller hörs ganska tidigt bland sidorna.

En annan klassiker som jag gärna vill läsa i sommar är Theodor Fontanes "Vor dem Sturm" (Before the Storm i engelsk översättning). Det är en tysk variant av Krig och Fred och boken tar läsaren med till vintern 1812-1813. Napoleon härjar runt i Europa- och ja, 1812 var ju året för hans misslyckade fälttåg till Ryssland. Theodor Fontane sätter siktet på den franska härens återtåg och de franska truppernas ankomst till Berlin. Vor dem Sturm är en tegelsten på nära 700 sidor. Jag lär behöva tid.....
                                                 

Lite mera lättläst  är nog Richard Russos roman "That Old Cape Magic" . Bröllop och begravningar varvas alltmedan livet har sin gång och det förflutna alltid har en tendens att ständigt vara närvarande. Jag erkänner villigt att det var Cape Cod som lockade mig.... Cape Cod som också får mig att resa långt bort i minnets vinklar och vrår. Svunna somrar... för inte alltför länge sedan.

5 kommentarer:

Jenny Enochsson sa...

Hej Ingrid!

Blommor som växer på magra sandjordar är ofta oerhört vackra. Det har jag tänkt på då jag promenerat på de sandiga åsarna här i Uppsala.

En mycket intressant blogg.

♥ Hanneles bokparadis sa...

jag hittade i trädgården :)

Ingrid sa...

Tack Jenny! Magra jordar får nog fram färgerna på det där extra intensiva sättet. Jag är så glad för mina blåmonkar.

Hannele: De är så fina och de blommar länge, länge.

♥ Hanneles bokparadis sa...

(grannen kör trimmer över sina :(

Ingrid sa...

Hannele: Vilken blomstermördare! Jag avskyr själv trimmers- de ljuder värre än motorgräsklipparna (fast en sådan har jag). Det skär i mig när jag ser vilda blommor skövlas så... (jag har en del sådana grannar också- många vill ju ha gräsmattor som golfbanor....)