måndag 2 juni 2014

Sommarens utmaningar


 Länge har den stått i min hylla- den stora tegelstenen om George Washington. Ingen risk att den blir översatt till svenska (över 900 sidor). Ron Chernow tilldelades Pulitzer-priset för den här biografin om USA:s förste president. Jag tänker att det blir en lagom utmaning för sommarläsning- boken är inte svårläst (jag har börjat bläddra i den), det är formatet som gör den lite otymplig att hålla i händerna. Det är skapandet av den nya staten som intresserar mig mest- Washington var en av flera som banade vägen för den.


William Dalrymple är en brittisk historiker och vad han inte vet om Indiens historia är nog inte värt att fundera över. Han har skrivit ett flertal böcker (några har blivit översatta till svenska)- i min hand just nu har jag "The Last Mughal" som handlar om sepoyupproret 1857 och Mogulrikets fall. Man har kallat det för "The Stalingrad of the Raj".

På min önskelista sätter jag också upp Dalrymples "Return of a King: The Battle for Afghanistan." (Året var 1839.) För att förstå nutiden måste man också vara bekant med det som har hänt tidigare. Jag ska försöka skaffa den här boken, för jag är övertygad om att det är viktig läsning.

¨
Tyskan har blivit mycket eftersatt hos mig den senaste tiden- därför har jag beställt Rüdiger Safranskis bok om den tyska romantiken. Jag hoppas på inspirerande läsning.

3 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det var ambitiöst, Ingrid! och intressant

Kurt sa...

Förra året fick ju också Svensk-Kandandensar-Amerikanen Fredrik Logevall Pulitzerpriset i historia för sin tegelsten om upptakten till Vietnamkriget - "Embers of War"

Ingrid sa...

Mrs C: Vi får se hur det går :-)

Kurt: Tack för det boktipset!