torsdag 26 juni 2014

När Höganäs blev Ystad


 Jag hade siktet ställt på Höganäs men så lyste de stora tavlorna på centralstationen med ord som "signalfel" och tider som hela tiden verkade att flytta sig framåt stötvis. Nja, här ids jag inte vänta längre jag tar tåget till Ystad i stället, tänkte jag. (Det är praktiskt med skånetrafikens sommarkort).

När jag anlände till resans nya mål hade staden vid havet precis vaknat och de två trevliga gynnarna på fotot ovan tog sig en extra tupplur på stora torget.


 "Medicin för själen"- visst är den fin, skylten som berättar om Ystads antikvariat (som jag tyvärr inte hann med att besöka).

Ystad är en väldigt trevlig stad och med många intressanta skyltar.


Jag vet inte om jag skulle vilja ha adress Apgränd....

Den vanliga bokhandeln (för det finns en sådan också i Ystad) hann jag med och givetvis kom jag inte ut tomhänt- men det skriver jag om vid ett senare tillfälle.


Hemfärden blev inte helt okomplicerad. Tågstopp på grund av en olycka och bussning (den bussen var minst sagt proppfull) till Rydsgård som plötsligt fick agera ändstation på banan. Jag och många andra fick ett utsökt tillfälle att studera Rydsgårds station under en längre tid. (Hit längtar jag inte tillbaks) . Rydsgård är ett typiskt så kallat stationssamhälle och det växte upp under slutet av 1800-talet (järnvägen kom hit år 1874)

Orten fick sitt namn efter Rydsgårds gods, 5 km norrut. 1895 tillkom även Trelleborg-Rydsgårds järnväg (TRJ). Persontrafiken på TRJ nedlades 1956, men godstrafiken på sträckan Rydsgård-Skivarp fortlevde fram till 1970. Rydsgård låg ursprungligen delvis i Villie landskommun, Ljunits härad och delvis i Örsjö landskommun, Vemmenhögs härad. Båda dessa kommuner uppgick 1952 i Rydsgårds landskommun. Numera ingår Rydsgård i Skurups kommun. (Källa: Wikipedia).

Givetvis gör jag ett nytt försök med Höganäs!

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

man får vara beredd på det mesta när man ger sig ut för att åka tåg! vatten, lätt förtäring, någon bok, lite extra kläder är ett måste. säger en som hellre åker buss(åtminstone om den inte är proppfull). bussar kommer i regel dit de ska även om det regnar, snöar eller är solsken

Sanna sa...

Men vad är det med svensk spårtrafik, det är ju inte riktigt klokt! Men så trevligt att ta en spontan tur till Ystad istället, helt rätt gjort.

♥ Hanneles bokparadis sa...

jaha, är jag helt vilse...

Ingrid sa...

Mrs C: Det är nästan så att jag har bussfunderingar själv- det finns ju ett stort utbud av linjer och förhoppningsvis är inte turerna lika smockfulla som den jag hamnade på. Synd att tågen ska krångla så, det är annars ett så bra sätt att resa på.

Sanna: Tågtrafiken är inte vad den har varit. Man får vara mycket flexibel (och det är ju inte ofta man kan ha lyxen att vara så.. men turen blev lyckad och jag gör väl ett nytt försök med Höganäs.

Hannele: Inte är du vilse :-)