onsdag 4 juni 2014

Mrs Oliphant- värd att beundra


 John Sutherlands "Lives of the Novelists" ger en sammanfattning av nära 300 engelskspråkiga   författare. Den här boken är en av de bästa investeringar jag gjort. Det som är så extra fint med den är att Sutherland också skriver om många bortglömda före detta storheter och han kommer också ihåg en del mera udda typer. Känt och okänt i blandning och mycket välskrivet.

 
Margaret Oliphant (född Wilson, 1828-1897) fick verkligen inget lätt liv, men en hyfsad utbildning såg hennes far till att hon försågs med. Margaret växte upp i trakterna av Edinburgh (Skottland) men kom till London i tjugoårsåldern. Hon gifte sig med sin kusin, Francis Oliphant och så började hon skriva romaner för att bidra till hushållskassan. Det gick riktigt bra och Mrs Oliphant (det var så hon kallade sig) blev lite av en celebritet i det viktorianska London. Maken var sjuklig och kunde inte bidra med mycket till familjens (tre barn föddes i äktenskapet) uppehälle. Dessutom försörjde Margaret sin alkoholiserade bror. 

Så dog Francis i galopperande lungsot och nu blev det ännu mera akut för Margaret att skaffa pengar. Hon skrev- och skrev. Så slog tragedierna till igen- den ena efter den andra. Först dog dottern- sedan de båda sönerna med några års mellanrum. Till slut blev det för mycket för Margaret och hon tappade geisten (inte undra på). "Rather a failure" var det omdöme hon gav sig själv (mycket orättvist, tycker jag). Margaret Oliphant ligger begraven i närheten av Eton.
Margaret Oliphant var  mycket produktiv  och hon var en av drottning Victorias favoritförfattare.

Här kan man läsa mera om Mrs Oliphant (med en lista på de böcker hon skrev).

John Sutherland rekommenderar Salem Chapel.(Fast jag skulle nog inte själv välja den romanen)- kanske läser jag i stället "Miss Marjoribanks"

Mrs Oliphants stil lär påminna lite om Anthony Trollopes. .

3 kommentarer:

mimmimarie sa...

Vilken bra länk till skotska författare. Önskar jag hade haft den för två år sedan när jag var där. Skottland blir högaktuellt i höst när de går till folkomröstning för/mot att stanna i union med resten av Storbritannien.

Mrs Calloway sa...

Sutherland verkar vara en guldgruva!
och alla dessa engelska 1800 - talsförfattare som man känner att man bara måste läsa!

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag ska också leta bland de skotska författarna.

Mrs C: Sutherlands bok är verkligen en guldgruva och den är lätt att läsa dessutom - väldigt åskådligt sammansatt och fylld av kända och okända författare (okända i alla fall för mig).