söndag 18 april 2010

Echnaton


Farao Echnaton fortsätter att fascinera. Vem var han? Galning eller bara en "oliktänkare och revolutionär"? Kanske en kombination av båda. Historien skrivs inte alltid av "rätt" personer. Mycket av det som tilldrog sig under Echnatons regeringstid är höljt i mystik. Vad man vet är att han förbjöd dyrkan av andra gudar än Aton (solguden) och att han lät "hacka bort" både andra gudars namn och även pluralformerna av ordet gud från templen. Genom att så totalt gå upp i en ny religion försummades bland annat utrikespolitiken- sådant straffar sig om man vill fortsätta att vara stormakt (och så är oftast fallet....). "Oliktänkare" får många fiender. Echnaton dog ung- hans tempel revs och han kallades "Den Store Förbrytaren" av nästa dynasti (den nittonde). Echnatons grav skändades och hans efterföljare (Smenkhara, Tutankhamon och Ay utplånades från den egyptiska regentförteckningen. (Tutankhamons grav undgick gravplundrare just av denna anledning). Det ironiska är nu att de personer som försökte utplåna minnet av farao Echnaton är just de som vi kan tacka för att han fått evigt liv. (Information om Echnaton har jag hittat i "Gudar och faraoner i den egyptiska mytologin" av Geraldine Harris).
-
Naguib Mahfouz låter tretton personer komma till tals i sin bok- alla ger de sin version av farao Echnaton- här berättar till exempel Ay, rådgivare till Echnaton och far till Nefertiti- läkaren Bento, Horemheb (chefen för säkerhetstjänsten) och till och med Nefertiti talar som sista "intervjuobjekt". Meriamun heter den unge man som samlar in uppgifterna.
-
Här talar Meriamun med sin far i början av boken:
" Vad är det du vill, Meriamun?"
"Jag vill lära mig allt om den här staden och dess härskare. Om tragedin som sönderslet landet och ödelade imperiet."
"Men du har ju hört allting i templet," svarade han.
"Far, den vise Qaqimna sade: Döm inte en sak förrän du har hört alla vittnesmål."
-----
"Dina förfäder sökte sig till krig, politik eller handel, men du Meriamun, du söker sanningen i stället, och det man kämpar för räknas så högt som den beslutsamhet man lägger ner i det. Se till att du inte retar de mäktiga eller ser med skadeglädje på dem som haft oturen att falla i glömska. Var som historien, opartisk och öppen för varje vittne. Kom sen med en sanning, fri från fördomar, för dem som vill begrunda den".
-
Mahfouz tecknar ett mycket varierande porträtt av Echnaton- och jag tror att jag har funnit om inte sanningen så i alla fall min egen sanning om denne mycket märklige farao.

2 kommentarer:

agnes i Lund sa...

Minns att jag läste Echnaton av Waltari "i ett annat liv" dvs. för väldigt länge sedan. Blir nyfiken på den här.

Ingrid sa...

Ja, Waltari läste jag också "i ett annat liv".... jag har faktiskt letat fram de gamla böckerna igen- funderar på omläsning....:-)