torsdag 22 april 2010

Människornas jord av Pramoedya Ananta Toer

Omslaget är hänförande vackert- och bara det lockar till läsning.... Jag följer med på Lyrans resa runt världen den här månaden och har hamnat i Indonesien. Jag måste erkänna att jag vet mycket litet om denna övärld- lite grann tog jag väl in när jag läste Agneta Pleijels "Vindspejare" (den tyckte jag mycket om)- men Indonesien är annars ett ganska blankt kort för mig.
-
Författaren- Pramoedya Ananta Toer- dog år 2006- 81 år gammal. Han hade annars varit en god kandidat till ett nobelpris i litteratur (och det är sannerligen synd att han inte hann få det). Toer tillbringade en stor del av sitt liv som politisk fånge- först på ön Buru och sedan i husarrest fram till 1992. Han överlevde genom att berätta (bland annat) det som skulle bli "Burukvartetten" för sina medfångar.
-
"Människornas jord" är den första delen i denna kvartett. Vi förflyttar oss till Indonesien som det var under 1890-talet- en koloni- ett lydrike under Nederländsk kontroll. Huvudpersonen är Minke- en ung "infödd" , mycket begåvad - hans familj har stora förhoppningar på honom- han får gå i det holländska gymnasiet. Så träffar han en vacker ung flicka- Annelies - och hans värld förändras- kärleken tar honom in i en annan dimension av tillvaron och han blir sakta men säkert varse hur orättvist och förtryckande det koloniala samhället är. Den person som vägleder honom till insikt är främst Annelies mor- konkubinen (nyai) "Ontosoroh".
-
Även Minkes mor får en viktig roll-här talar hon till Minke (Gus) inför hans bröllopsceremoni (sid 323)
-
"Vilka är kännetecknen på en riddare från Java?" "Jag vet inte, mor". "Sch! Du bara tror på allt som är holländskt. De fem kännetecknen på den javanske riddaren är: hus, kvinna, häst, fågel och keris. Kommer du ihåg det?"
-
"Ett hus är inte bara en adress, Gus, det är en plats som den som lever där förlitar sig på."---
"Kvinnan är centret runt vilken livgivandets gåva cirklar, och livet självt.---
"Utan en häst ,kommer dina steg inte att vara långa, och du kommer att vara kortsynt".----
"-- fågeln är en symbol för skönhet, kontemplation, för allting som inte har något samband med enkel fysisk överlevnad, utan enbart för att tillfredställa sin själ.---"-- kerisen är symbolen för vaksamhet, för beredskap, för mod, vapnet med vilket man försvarar de andra fyra. Utan kerisen kommer de andra att försvinna."---
-
Del nummer två i Burukvartetten heter "Barn av alla folk"- den tänker jag skaffa tillsammans med de övriga delarna i kvartetten. Samtliga delar är utgivna av Leopard förlag. Jag skulle gärna ha sett ett förord till boken (eller efterord)- en introduktion av författaren saknar jag mycket.
-
För att sammanfatta : "Människornas jord" var en stor läsupplevelse för mig och jag är mycket tacksam mot Lyran som "skaffade biljetten" till resan!

1 kommentar:

violen sa...

Ah, jag älskar ditt citat ur boken, det läste jag flera gånger och citerade en del av det också.
Det var en riktigt intressant bok måste jag säga!